Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nórsky kráľ Harald vylúčil, že by zvažoval abdikáciu

Harald V.
Harald V. (Zdroj: SITA/Heiko Junge/NTB Scanpix via AP, File)

OSLO - Nórsky kráľ Harald V. vylúčil v utorok, že by mal v pláne abdikovať. Spravil tak počas svojho prvého verejného vystúpenia od nedávneho rozhodnutia dánskej kráľovnej Margaréty II. zrieknuť sa trónu. Informuje správa agentúry AFP.

"Držím sa toho, čo hovorím stále, že som zložil sľub Stortingu (parlamentu), ktorý je na celý život," povedal 86-ročný Harald, v súčasnosti najstarší európsky monarcha. Harald sa takto vyjadril počas návštevy nórskeho tlačového centra v Osle, kde ho sprevádzal aj jeho syn, korunný princ Haakon.

archívne video

Versailles - najhonosnejšie sídlo na svete (Zdroj: Château de Versailles)

Nórsky kráľ vládne vo svojej krajine už 33 rokov a 21. februára oslávi svoje 87. narodeniny. Pribúdajúce zdravotné problémy a jeho pokročilý vek viedli mnohých komentátorov k špekuláciám o tom, že by Harald mohol nasledovať kroky svojej 83-ročnej vzdialenej príbuznej - dánskej kráľovnej Margaréty II.

Margaréta oznámila svoje rozhodnutie abdikovať v prospech svojho syna Frederika vo svojom novoročnom príhovore. Kráľovná abdikovala po 52 rokoch na tróne 14. januára. Harald používa pri chôdzi barly, v uplynulých rokoch absolvoval operáciu srdca a bol hospitalizovaný s respiračnými problémami a infekciami.

Viac o téme: TrónAbdikovaťNórsky kráľ Harald V.Margaréty II.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu