Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Máte sedavé zamestnanie? Vedci zistili, koľko minút denne by ste mali venovať cvičeniu! Kratšie, než si myslíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NÓRSKO - Ak máte sedavé zamestnanie a obávate sa rizika predčasnej smrti, výskumníci pre vás majú dobrú správu. Zistili, že na zníženie tohto rizika vám stačí venovať sa fyzickej aktivite len pol hodiny denne. Medzi vhodné aktivity patria napríklad rýchla chôdza či záhradkárčenie.

Akákoľvek namáhavá aktivita trvajúca najmenej polhodinu denne môže pomôcť znížiť negatívne vplyvy spôsobené sedavým zamestnaním, zistili vedci. Ich štúdia ukázala, že ľudia, ktorí trávia dlhé hodiny v sede, sú vystavení väčšiemu riziku predčasnej smrti. Ak sa však po dobu 30 až 40 minút venovali intenzívnemu cvičeniu ako bicyklovanie, rýchla chôdza, ich riziko bolo podobné ako u ľudí, ktorí nemajú sedavé zamestnanie.

Máte sedavé zamestnanie? Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci odporúčajú vykonávať nejaký druh fyzickej aktivity každý deň, pričom dospelí by sa mali venovať silovému tréningu aspoň dvakrát týždenne. Rovnako by v rámci týždňa mali venovať dve a pol hodiny mierne intenzívnej aktivite. 

Predchádzajúce výskumy ukázali, že čas strávený sedením zvyšuje riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody v porovnaní s akoukoľvek inou úrovňou aktivity, dokonca aj so spánkom alebo státím. Najnovšia štúdia zverejnená v časopise British Journal of Sports Medicine sa zamerala na to, koľko pohybu musia ľudia robiť, aby znížili riziko dlhého sedenia. Výskumníci analyzovali údaje od viac ako 44 000 dospelých ľudí v strednom a vyššom veku, ktorí nosili fitness trackery štyri až 14,5 roka, počas ktorých zomrelo 3451 ľudí.

Máte sedavé zamestnanie? Vedci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Účastníci boli rozdelení do skupín podľa toho, koľko času v priemere strávili sedením, v rozmedzí od 8,5 do 10,5 hodiny denne. Boli tiež rozdelení na základe ich času fyzickej aktivity strednej až vysokej intenzity, ktorý sa v priemere pohyboval od ôsmich do 35 minút denne. Výsledky ukázali, že tí, ktorí trávili najviac času sedením, s najväčšou pravdepodobnosťou z rôznych príčin zomreli. Avšak tí, ktorí trávili najviac času miernou až fyzickou aktivitou, mali podobné riziko smrti než osoby, ktoré trávili najmenej času sedením.

Viac o téme: CvičenieSedenieFyzická aktivitaSedavé zamestnanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu