Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Drogový díler prišiel o desiatky miliónov eur kvôli chybe upratovačky: Takto ho nechtiac pripravila o gigatický majetok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Hovorí sa, že zločin sa nevypláca a väčšinou je to správne. Írsky drogový díler sa o tom presvedčil na vlastnej koži. Myslel si, že toto pravidlo sa naňho nevzťahuje, až kým upratovačka nestratila prístup k jeho pokladu v podobe desiatok miliónov dolárov, ktorý mal uložený v bitcoinoch.

Clifton Collins z Dublinu získal predajom kanabisu majetok v hodnote približne 55 miliónov eur. Skryť toľko peňazí pred úradmi nie je ľahké, preto ich v rokoch 2011 až 2012 previedol do bitcoinov. Takáto forma meny je vhodná na trestnú činnosť, pretože v skutočnosti patrí komukoľvek, kto k nej má prístup s menším počtom opatrení na ich sledovanie. Vďaka tomu sa dajú peniaze oveľa ľahšie utajiť v porovnaní s transakciami v bežnej mene.

Nanešťastie pre Collinsa sa celý jeho majetok stratil po tom, ako upratovačka vyhodila prístupové kódy, informoval denník The Guardian. Tie ukryl v rybárskom prúte vo svojom dome. V domnienke, že ide o odpad, ich ale jeho zamestnankyňa vyhodila. 

Keď polícia v roku 2017 Cliftona zadržala, írsky úrad pre kriminálne aktíva (CAB) sa pokúsil získať prístup k účtom, no neúspešne. Prostriedky totiž previedol na dvanásť rôznych účtov a heslá k nim potom vytlačil na kúsok papiera, ktorý bol zvinutý vo vnútri rybárskeho prúta. Čo sa týka straty peňazí, povedal, že to považuje za trest za vlastnú hlúposť. Pred biznisom s marihuanou bol Collins uznávaným včelárom, ktorý získal ocenenia za svoj med. Odsúdili ho na päť rokov väzenia. Keďže hodnota bitcoinu od jeho zatknutia prudko klesla, jeho poklad sa teraz zmenšil na niečo vyše 26 480 eur. 

Viac o téme: Drogový dílerBitcoinKryptomena
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu