Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Strach u našich susedov! Pacient užil falošný liek, skončil vo vážnom stave v nemocnici

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - V nemocnici v Rakúsku hospitalizovali pacienta, ktorý zrejme užil falzifikát lieku Ozempic, informovala agentúra DPA.

Spolkový úrad pre bezpečnosť v zdravotníctve (BASG) neposkytol ďalšie informácie o stave pacienta. Dodal, že kvalita napodobnenín lieku Ozempic, ktorý je populárny aj ako prostriedok na chudnutie, sa nekontroluje. BASG však upozornil, že vzhľadom na "možné nečistoty a neznáme zložky tieto falzifikáty môžu byť aj životu nebezpečné".

archívne video

Ľudia by sa mali naučiť vracať nepoužité lieky naspäť do lekárne (Zdroj: TASR - Martina Kriková)

Európska lieková agentúra (EMA) so sídlom v Amsterdame nedávno informovala, že vo viacerých krajinách EÚ a v Británii sa na trhu objavili falošné perá s roztokom Ozempicu. Injekčné prípravky s označením v nemčine pochádzali od veľkoobchodníkov v Rakúsku a Nemecku.

Ozempic je liek vydávaný len na lekársky predpis a bol schválený iba na liečbu cukrovky. Stále viac sa používa aj ako "liek" na chudnutie, čo malo za následok obmedzenie jeho dostupnosti pre diabetických pacientov. Túto situáciu následne zneužili organizované skupiny, ktoré dodali na trh falzifikáty Ozempicu.

Viac o téme: LiekFalzifikátHospitalizáciaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu