Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Ohiu bude právo na interrupcie zakotvené v ústave: Tiež bude povolené užívanie marihuany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

COLUMBUS — Voliči v americkom štáte Ohio schválili v utorňajších referendách zakotvenie práva na umelé prerušenie tehotenstva do ústavy a legalizáciu užívania marihuany na rekreačné účely. Informovala o tom agentúra AP.

Ohio ovládané republikánmi sa stalo siedmym štátom USA, kde bude právo na interrupciu zakotvené v ústave. Zároveň je 24. štátom, v ktorom bude povolené užívanie marihuany pre dospelých na iné ako lekárske účely.

Archívne video

Zrekonštruovaná pôrodnica v Nemocnici s poliklinikou Považská Bystrica (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Americký prezident Joe Biden výsledok referenda o interrupciách privítal s tým, že občania v Ohiu hlasovali za ochranu svojich základných slobôd. Najvyšší súd USA vlani v júni zrušil precedens z roku 1973 stanovujúci právo na potrat v celej krajine zhruba do 24. týždňa tehotenstva. Viaceré štáty ovládané republikánmi následne zakázali interrupcie alebo k nim výrazne obmedzili prístup.

V Ohiu dočasne nadobudol účinnosť zákon zakazujúci interrupcie po šiestom týždni tehotenstva. Jeho vykonávanie je však v súčasnosti pozastavené z dôvodu právnych sporov. V štáte Ohio tak bude možné vykonať interrupciu dovtedy, kým nie je plod životaschopný mimo maternice, teda približne do 22. – 24. týždňa tehotenstva, čo zodpovedá právnemu stavu do minuloročného rozhodnutia najvyššieho súdu.

Pestovanie konope doma

Výsledok druhého referenda umožní dospelým od 21 rokov kúpiť a vlastniť približne 71 gramov konope a pestovať tieto rastliny doma. Na predaj marihuany bude uvalená desaťpercentná daň.
Ide o úder pre zákonodarcov Republikánskej strany, republikánskeho guvernéra Ohia Mikea DeWina a mnohé firmy, ktoré sa obávajú negatívneho vplyvu na bezpečnosť na pracovisku a v doprave.

Viac o téme: ReferendumInterupciaLegalizáciaOhio
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu