Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Opitý turista poškodil sochu, ktorú za 90 miliónov rekonštruovali tri roky: VIDEO nehanebnosti

(Zdroj: YouTube/JAPAN VESTI)

BRUSEL - Írsky turista vylomil sochu z prednej časti ikonickej budovy v Bruseli deň po tom, čo bola po trojročnej rekonštrukcii za viac ako 90 miliónov eur znovu otvorená pre verejnosť. Muž bol údajne opitý. Video z jeho vyčíňania sa objavilo na internete.

Nemenovaný Ír sa na záberoch pokúšal jazdiť na soche leva, ktorá je umiestnená pri Bruselskej burze cenných papierov. Po stranách vchodu do budovy sú umiestnené celkom dve sochy a v rámci projektu boli tiež zreštaurované. Keď sa turista pokúšal zliezť dole, časť sochy, ktorá bola považovaná za pochodeň, sa odlomila.

Polícia muža zatkla v neďalekej reštaurácii rýchleho občerstvenia. Podľa miestnych médií si nebol vedomý rozsahu škôd, ktoré spôsobil. Obnova sochy sa odhaduje na 17 600 eur a bruselská burza plánuje donútiť páchateľa ju zaplatiť, informovali miestne noviny Nieuwsblad. Projektový manažér pre obnovu pamiatky Nel Vandevennet uviedol, že budova a sochy sú zapísané ako dedičstvo.

"Opravy by sme chceli zrealizovať rýchlo, ale určite to potrvá niekoľko týždňov či dokonca mesiacov," povedal pre VRT NWS s tým, že si mysleli, že sa sochy budú tešiť väčšej úcte. "To, čo sa stalo, je veľmi smutné," dodal Vandevennet. Budovu otvorili pre verejnosť v sobotu 9. septembra, poškodeniu sochy došlo o deň neskôr. 

Viac o téme: TuristaVandalizmusBruselSocha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu