Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Robotníci nenávratne poškodili Veľký čínsky múr: Zobrali bager a... neskutočné, čo nasledovalo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PEKING - V centrálnej provincii Šan-si došlo k poškodeniu Veľkého čínskeho múru. Tridsaťosemročný muž a päťdesiatpäťročná ročná žena totiž pre seba priamo cez túto historickú pamiatku s celosvetovým významom vybudovali prechod. Policajti uviedli, že dvojica bude mať veľké problémy.

Dvojica z provincie Šan-si čelí obvineniu z poškodenia Veľkého čínskeho múru. V oblasti, kde realizovali stavebné práce, totiž v jednom úseku bagrom múr úplne zbúrali a urobili si skratku. Podľa polície spôsobili "nezvratné škody na celistvosti Veľkého múru a ohrozili bezpečnosť kultúrnej pamiatky". 

 

GREAT WALL OF CHINA DAMAGED A section of The Great Wall of China has been damaged by construction workers. Using an...

Posted by Edwin Hodkinson on Wednesday, September 6, 2023

Časť, ktorá sa nachádza v okrese Youyu, je úsekom Veľkého múru Ming. Kategorizovaná je ako historická a kultúrna pamiatka chránená na provinčnej úrovni. Stavba budovaná približne od roku 220 pred n. l. až do obdobia dynastie Ming v roku 1600 bola najväčšou vojenskou stavbou na svete. Od roku 1987 je zapísaná na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Práve do jedného z najviac zachovaných úsekov postavených počas vlády Ming v 14. až 17. storočí pribudla obrovská diera. 

Najznámejšie časti Veľkého čínskeho múru sú plné starobylých strážnych veží, iné jeho časti sa buď rozpadajú, alebo úplne zanikli. Podľa správy z roku 2016 úplne zmizlo viac ako 30 percent Veľkého múru Ming, pričom len osem percent je ešte stále v dobrom stave. Čínsky múr je v podstate rad hradieb, ktoré sa tiahnu cez rozsiahle časti severnej Číny. Jeho úseky majú odlišnú mieru poškodenia. Celá stavba prechádza nielen mestami a dedinami, ale aj odľahlými oblasťami rôznych provincií. Najstaršie úseky, ktoré vznikli pred tisíckami rokov, boli postavené z hliny a dnes už vyzerajú ako kopce, ktoré nie je možné okamžite identifikovať ako Veľký čínsky múr. 

Veľký čínsky múr
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Stavbu v minulosti veľmi poškodili farmári, ktorí kradli tehly alebo kamene na budovanie domov a ohradenie pre zvieratá. Vláda aktuálne vynakladá väčšie úsilie na zachovanie tejto pamiatky, takže dvojica, ktorá si cez múr urobila skratku, bude mať veľké problémy. Vzhľadom na historický a kultúrny význam stavby pre celé ľudstvo im hrozí prísny trest. 

Viac o téme: VandalizmusČínaVeľký čínsky múr
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu