Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na dne mora v Chorvátsku leží nevídaný unikát: Podľa vedcov nemá v Stredozemnom mori obdobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ISTRIA - Morskí archeológovia zosnovali odvážny plán na obnovenie starovekého vraku lode, ktorý leží na morskom dne viac ako tritisíc rokov. Hoci bola loď ručne vyrobená v dávnych časoch, podarilo sa jej zostať vo výbornom stave. Nasledujúce mesiace ju čaká náročná rekonštrukcia.

Loď Zambratija pôvodne merala desať metrov na dĺžku a 2,3 metra na šírku. Je pomenovaná podľa miesta náleziska - zálivu Zambratija v Istrijskej župe. Začiatkom tohto mesiaca začal tím potápačov Archeologického múzea Istrie odstraňovať časti lode z morského dna. Výskumníci vrak datujú do 12. až 10. storočia pred Kristom, čo z neho robí najstaršiu ručne vyrobenú loď v Stredozemnom mori, píše IFL Science.

"Jej architektúra, konštrukcia a montážna technika, ako aj hydroizolačný systém trupu nemajú v oblasti Stredozemného mora obdobu," uvádza sa v správe Camille Jullian Center. Technika výroby tzv. "šitých lodí" sa používala v mnohých častiach sveta ešte pred vývojom kovových spojovacích prvkov. Na zošívanie, spájanie či viazanie jednotlivých častí sa využívali pružné drevo, korene alebo vŕbové konáre.

Vrak lode, ktorý leží v hĺbke 2,5 metra, vedci prvýkrát preskúmali v roku 2008 a odvtedy sa stal predmetom niekoľkých ďalších ponorných skúmaní. Cieľom je odstrániť vrak z morského dna a vytvoriť 3D konštrukciu lode. Každý krok procesu si vyžaduje maximálnu opatrnosť, pretože manipulácia s artefaktmi tohto druhu je veľmi citlivá.

Morskí archeológovia tiež dúfajú, že vykonajú podrobnú analýzu materiálov lode, aby odhalili  tajomstvá jej minulosti. Vrak čaká náročná operácia "odsolenia", aby mohol byť prevezený do dielne Arc-Nucléart vo Francúzsku, ktorá sa špecializuje na reštaurovanie kultúrnych artefaktov. Kompletne prestavané plavidlo bude vystavené v múzeu v chorvátskej Pule. 

Viac o téme: LoďVrakChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu