Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

More v Chorvátsku odhalilo nečakané tajomstvo: O tomto nikto netušil, to je ale krása!

(Zdroj: Facebook/Sveučilište u Zadru)

ZADAR - Chorvátsko je známe svojím krásnym morom, štrkovými plážami a bohatou históriou. Práve tá podľa novej štúdie Univerzity v Zadare siaha až k morskému dnu. Pri podmorskom archeologickom výskume neolitickej lokality Soline na ostrove Korčula totiž našli archeológovia pozostatky, ktoré ich prekvapili.

Výskumníci objavili pozostatky starodávnej cesty, ktorú tvorili starostlivo naskladané kamenné platne s priemerom asi štyri metre. Cesta bola pochovaná pod nánosmi morského bahna. Podľa všetkého spájala zapadnuté praveké sídlisko hvarskej kultúry s pobrežím ostrova Korčula. 

 

ARHEOLOZI POD MOREM PRONAŠLI CESTU STARU 7.000 GODINA 🤿 U podvodnim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog...

Posted by Sveučilište u Zadru on Saturday, May 6, 2023

V správe sa ďalej uvádza, že rádiokarbónovou analýzou zachovalého dreva nájdeného v poslednom ťažení bolo celé osídlenie datované do obdobia približne 4900 rokov pred Kristom. Ľudia chodili po tejto komunikácii pred takmer 7000 rokmi. Na druhej strane ostrova Korčula zároveň archeológovia uskutočňujú výskum pri obci Vela Luka. Na mieste sa našli neolitické artefakty ako čepele, kamenné sekery a úlomky mlynských kameňov.

Viac o téme: Morské dnoChorvátskoArcheologický objav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu