Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor na nezvyčajný príznak nového, vysoko prenosného variantu KORONAVÍRUSU: Objavuje sa najmä u detí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NAÍ DÍLLÍ - Nový variant vírusu SARS-CoV-2 XBB.1.16, nazývaný Arcturus, podnecuje nový nárast pozitívnych prípadov v Indii v čase, keď počet nahlásených prípadov vo väčšine zvyšku sveta klesá. U detí vyvoláva nový symptóm, ktorý v skorších vlnách pandémie nebol zaznamenaný.

Niektoré indické štáty opäť zaviedli povinné nosenie rúšok na verejnosti, informovala BBC. India podľa vládnych údajov zaznamenala minulú nedeľu takmer 6000 nových prípadov nákazy. Počet aktívnych prípadov bol 35 000. Nárast je z veľkej časti poháňaný omikronovým subvariantom XBB.1.16. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že subvariant pozorne sleduje. 

Miestny pediater Vipin Vashishtha a bývalý šéf Indickej akadémie pediatrického výboru pre imunizáciu minulý týždeň informoval na Twitteri, že počet prípadov covidu u detí sa prvýkrát za šesť mesiacov zvyšuje. "Zdá sa, že sa objavuje infantilný fenotyp," napísal. 

Príznaky, ktoré sa podľa Vashishthaho objavujú u detí: 

  • Vysoká horúčka

  • Kašeľ

  • Svrbiaca konjunktivitída alebo ružové oko - bez hnisu, ale s "lepkavými očami"

Pozor na nezvyčajný príznak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Priebeh ochorenia je u detí vo všeobecnosti mierny, lekári ale varujú rodičov detí trpiacich obezitou, astmou alebo oslabenou imunitou, aby prípadné symptómy neignorovali a v prípade potreby vyhľadali odbornú pomoc. Odborníci uviedli, že zaznamenali nárast hospitalizácií detí v dôsledku adenovírusu, ktorý má príznaky podobné covidu a môže tiež viesť k zápalu spojiviek. Adenovírus a COVID-19 nie je možné od seba bez testovania rozlíšiť.

Pozor na nezvyčajný príznak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Dita Alangkara)

Konjunktivitída bola predtým hlásená ako symptóm nákazy koronavírusom, aj keď nie často. Výskumníci z Truhlsen Eye Institute v Nebraske predtým identifikovali vírus na tenkej vrstve tekutiny, ktorá pokrýva vonkajší povrch oka. Prítomnosť vírusu by mohla viesť k zápalu spojiviek, uviedol inštitút v novembrovom blogovom príspevku.

Príznaky konjunktivitídy: 

  • Slzenie očí

  • Sčervenanie očí

  • Opuch očí

  • Bolesť alebo podráždenie

  • Svrbenie

Nové subvarianty naberú už čoskoro na sile 

Experti očakávajú, že XBB.1.16 a ďalší nový subvariant XBB.1.9 naberú na sile v priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov. Nové varianty vírusu sa rýchlo vyvíjajú; tie, ktoré patria do rodiny XBB.1.16, sú ďalšou veľkou skupinou po variantoch Kraken. 

Pozor na nezvyčajný príznak
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Pokiaľ ide o pandémiu, svet sa v súčasnosti nachádza vo veku rekombinantov alebo existujúcich variantov, ktoré sa navzájom skombinovali. Arcturus je rekombinantom dvoch potomkov omikronového kmeňa BA.2. Predtlačová štúdia vedcov z Tokijskej univerzity naznačuje, že sa šíri asi 1,17 až 1,27-krát efektívnejšie ako jeho príbuzní XBB.1 a XBB.1.5, ktoré v súčasnosti dominujú v USA.

XBB.1.16 je veľmi odolný voči protilátkam z rôznych variantov koronavírusu vrátane BA.2 a BA.5, ktoré dominovali vlani v lete. To by mohlo spôsobiť opätovný nárast prípadov. Nové varianty už ale nemusia spôsobovať ďalšie vlny prípadov. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19ArcturusXBB.1.16
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu