Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vedci ukázali najväčší exkrement, aký kedy vylúčil človek: Ako toto dokázal dostať zo seba von?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

YORK - Najväčší exkrement v histórii ľudstva má viac ako tisíc rokov a ponúka fascinujúci pohľad na stravu vtedajších ľudí. Podľa expertov pochádza z obdobia Vikingov. Jeden z nich dokonca prirovnal vzácnosť starovekých zvyškov nestrávenej potravy ku korunovačným klenotom.

Odborníci z britskej charitatívnej organizácie York Archaeological Trust vykopali v roku 1972 monštruózny exkrement, ktorý je údajne najväčší v celej histórii ľudstva. Meria zhruba dvadsať centimetrov na dĺžku a päť centimetrov na šírku a predpokladá sa, že pochádza z 9. storočia, čiže z obdobia Vikingov. 

 

It was discovered in a bank centuries after being produced 😳

Posted by LADbible on Wednesday, March 29, 2023

Objav zaujal mnohých vedcov a historikov, ktorí získali jedinečnú príležitosť preskúmať stravu vtedajších ľudí. Zistili, že exkrement s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza od chlapa Vikinga, ktorého strava pozostávala predovšetkým z mäsa a chleba. 

 

Fossilized Viking poop... Who would have thunk it?

Posted by Sean O'Neill on Friday, March 3, 2023

Nielenže bol tento jedinec slabo živený, no tiež ho trápili parazitické črevné červy. Svedčia o tom stovky vajíčok nachádzajúcich sa vo výkale. Podľa Gill Snapeovej z York Archaeological Trust mal muž pravdepodobne problémy s vyprázdňovaním. "Toto je ten najvzrušujúcejší kúsok exkrementu, aký som kedy videl. Svojím spôsobom je nenahraditeľný, tak, ako korunovačné klenoty," povedal vedec Andrew Jones.

Viac o téme: ObjavExkrementViking
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu