Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ženy, pozor! Niektoré prípravky na vyrovnávanie vlasov môžu viesť k tomuto vážnemu zdravotnému problému

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEL AVIV - Niektoré prípravky na vyrovnávanie vlasov využívané v kaderníckych salónoch môžu viesť k zlyhaniu obličiek. Vyplýva to z novej štúdie jeruzalemských lekárov, v dôsledku ktorej Izrael ako prvá krajina na svete zakázal procedúry obsahujúce kyselinu glyoxalovú. Pre túto zložku skončilo niekoľko žien na dialýze či biopsii obličiek.

Izrael podľa profesorky a vedúcej štúdie Lindy Šavitovej ako prvý zdokumentoval početné prípady negatívneho vplyvu týchto prípravkov na obličky. Izraelské ministerstvo zdravotníctva následne v januári zakázalo všetky výrobky, ktoré obsahujú inkriminovanú zložku, kyselinu glyoxalovú. Svoje zistenia vedci medzičasom zverejnili v odbornom časopise American Journal of Kidney Diseases

Ženy, pozor! Niektoré prípravky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Šavitová dúfa, že to prinúti lekárov po celom svete, aby sa začali pýtať pacientov s obličkovým zlyhaním, najmä mladých žien, ktoré tvoria väčšinu klientiek spomínaných procedúr, či podstúpili kúru na vyrovnávanie vlasov. Profesorka predpovedá, že budú odhalené ďalšie prípady zdravotných problémov súvisiacich s prípravkami na vyrovnávanie vlasov. "Za posledné tri roky sme zdokumentovali 26 prípadov akútneho poškodenia obličiek a odkedy bol výskum vykonaný, sa počet prípadov v Izraeli zvýšil na 38. Máme podozrenie, že v Izraeli je to len špička ľadovca a domnievame sa, že mnoho prípadov je aj inde." 

U pacientok zapojených do výskumu boli po použití spomínaných prípravkov zdokumentované bolesti brucha, nevoľnosť, zvracanie a vyrážka na pokožke hlavy. Ich priemerný vek bol 28 rokov, väčšina z nich nemala predchádzajúce zdravotné problémy, jedna zo žien bola tehotná. "Žiadna z nich nezomrela a poškodenie bolo vratné, ale tri slečny boli niekoľko týždňov na dialýze a niekoľko z nich potrebovalo biopsiu obličiek, čo je invazívne. Niektoré strávili nejaký čas na jednotke intenzívnej starostlivosti, takže je to vážne," povedala Šavitová.

Ženy, pozor! Niektoré prípravky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prípravky, ktorých sa štúdia týka, obsahujú kyselinu glyoxalovú, bežnú zložku krémov na takzvané trvalé narovnanie vlasov, ktoré vydržia niekoľko mesiacov. Tieto prípravky sa obvykle aplikujú v salónoch, ale občas ich ľudia používajú aj doma. "Videli sme, že kyselina glyoxalová sa môže vstrebať do kože a akonáhle sa dostane do krvného obehu, môže sa metabolizovať na oxalát, potom prejsť do obličiek a spôsobiť poškodenie," vysvetlila Šavitová. Oxalát sa vyskytuje prirodzene, ale v nadmernom množstve môže spôsobiť zlyhanie obličiek. Vzhľadom na to, že desiatky pacientok, ktoré tieto prípravky použili, museli následne podstúpiť liečbu v nemocnici, je pravdepodobné, že chemikálie v menšej miere poškodila obličky mnohým ďalším ženám, ktoré o tom však nevedia. 

Viac o téme: ObličkyKadernícky salónVlasy Vyrovnávanie vlasov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu