Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Potápači v nemom úžase: Priplával k nim uškatec a v papuli držal...

(Zdroj: Youtube/Rumble Viral)

GALAPÁGY - Potápači zažili milú príhodu v Galapágoch, kde o ich pozornosť bojovali uškatce s leguánmi morskými. Muži mali evidentne väčší záujem o leguány, čo sa ale nepáčilo uškatcom, tak prišli so zaujímavým spôsobom, ako na seba upozorniť.

Uškatce sú skutočnými klaunmi oceánu. Sú to hravé a nezbedné zvieratá, ktorých je radosť pozorovať. Ako mláďatá však môžu byť poriadne nezbedné. Výnimkou nie sú ani tieto dva jedince, ktoré neustále súperili o pozornosť potápačov. Keď ju nedostali, začali žiarliť na leguány morské, ktoré boli v centre pozornosti. Ich správanie bolo zábavné pre všetkých, snáď okrem samotných leguánov. 

Potápači sa vydali na Galapágy, aby študovali a zaznamenávali zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Jedným z najunikátnejších tvorov v týchto odľahlých vodách je leguán morský. Prispôsobil sa životu v nepriateľskom prostredí. Živí sa riasami, ktoré rastú v prílivovej zóne. Dokáže zadržať dych až na tridsať minút a ponoriť sa do hĺbky 35 metrov. Tieto zvieratá sú fascinujúce pre výskumníkov a rekreačných potápačov, a tak nebolo divu, že sa namiesto uškatcov zamerali na leguány. 

Morské leguány berú čas kŕmenia vážne. Pred vstupom do studenej vody sa musia zohriať na skalách. Absorbujú energiu zo slnka na trávenie a tiež na pohyb v oceáne. Na príboji veľa času netrávia, pretože rýchlo prichádzajú o teplo. Uškatce však videli, že potápači majú záujem o leguánov, a preto začali bojovať o ich pozornosť. Mláďatá sa potápali a manévrovali s veľkou obratnosťou a zámerne plávali okolo dvojice mužov. Začali leguány naháňať, chytať za chvost a privádzať ich k sebe, ako keby boli hračkou. Zdá sa, že to vyžaduje komplexné myslenie a zmysel pre humor, ktorý často pripisujeme len ľuďom. Je tiež veľmi zaujímavé, že uškatce boli k leguánom jemné. Hravá situácia imponovala aj samotným leguánom, ktoré od svojich prenasledovateľov neušli.

Po strate záujmu o leguány sa jeden z uškatcov pokúsil o hravý chmat po lakti jedného potápača. Ďalší sa zas zahryzol do podvodnej kamery, akoby chcel, aby potápači nakrútili len jeho a nie zvyšok oceánu. Uškatce sú veľmi podobné psom, čo sa týka vzhľadu aj osobnosti. Niet divu, že ich niektorí námorníci nazývajú "morskými psami". Podľa mnohých sú to najmilšie zo všetkých oceánskych tvorov.

Viac o téme: PotápačLeguánUškatec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu