Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Greenpeace žiada o väčšiu ochranu v okolí ekvádorského súostrovia Galapágy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

QUITO - Environmentálna organizácia Greenpeace v pondelok vyzvala na vytvorenie chránenej oblasti v medzinárodných vodách na základe dohovoru OSN, aby sa zaistila ešte väčšia ochrana v okolí ekvádorského súostrovia Galapágy. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Galapágy sa nachádzajú vo východnej časti Tichého oceánu a ich jedinečná živočíšna a rastlinná ríša sa stala inšpiráciou pre evolučnú teóriu britského vedca Charlesa Darwina. Zároveň sa okolo súostrovia nachádza jedna z najväčších chránených morských oblastí na svete.

archívne video

Organizácia Greenpeace však upozornila, že bezprostredne za chránenou oblasťou Galapág dochádza k drancovaniu oceánov zo strany priemyselného rybolovu. "Musíme túto oblasť chrániť," uviedla Ruth Ramosová z iniciatívy Greenpeace Protect the Oceans.

Apelovala na vlády, aby ratifikovali tzv. medzinárodný dohovor o ochrane otvoreného mora, ktorý vlani v júni schválili členské štáty OSN. Dohovor umožňuje vytvoriť rozšírenú chránenú oblasť v medzinárodných vodách mimo jurisdikcie ktorejkoľvek krajiny.

Greenpeace v súčasnosti uskutočňuje vedeckú misiu na Galapágoch

Členovia OSN sa na texte dohodli po vyše 15 rokoch rozhovorov vrátane štyroch rokov oficiálnych rokovaní. Dohovor vytvorí právny rámec pre rozšírenie environmentálnej ochrany na medzinárodné vody, ktoré tvoria vyše 60 percent oceánov. Do platnosti môže vstúpiť 120 dní po ratifikácii 60 štátmi, dosiaľ ho ním však zmluvne zaviazali len dva - Palau a Čile.

"Táto historická dohoda nám po ratifikácii umožní chrániť rozsiahlu oblasť medzinárodných vôd v blízkosti Galapágov, čím sa zabezpečí životne dôležitá migračná cesta pre morské živočíchy, ako sú žraloky a korytnačky," dodala Ramosová.

Greenpeace podľa AFP v súčasnosti uskutočňuje vedeckú misiu na Galapágoch, na ktorých žije približne 3-tisíc morských druhov. Súostrovie je vzdialené približne 1 000 kilometrov východne od pevninskej časti Ekvádoru. Vyskytujú sa na ňom živočíchy a rastliny, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na svete.

Viac o téme: ZväčšenieChránená oblasťGreenpeaceGalapágySúostrovie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu