Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dietologička radí: Týchto šesť potravín mám vždy v kuchyni, znižujú riziko vznik vážnych chorôb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MANCHESTER - Stredomorská strava je všeobecne uznávaná pre svoje široké zdravotné prínosy. Dietologička Kristen Jacksonová sa jej vo svojej kuchyni tiež drží, najmä pre zlepšenie zdravia čriev. Podelila sa o šesť základných potravín, ktoré doma vždy musí mať. Niektoré z nich by ste určite netipovali.

Stredomorská strava kladie dôraz na zeleninu, morské plody, olivový olej, strukoviny a podporuje minimálnu konzumáciu spracovaných a vyprážaných potravín, červeného mäsa, rafinovaných obilnín, pridaných cukrov a nasýtených tukov. Britská odborníčka na výživu Kirsten Jacksonová dodržiava stredomorskú diétu, pretože znižuje riziko viacerých zdravotných problémov ako cukrovka 2. typu, rakovina či srdcové ochorenia. "Ako trpiteľke IBS (syndróm dráždivého čreva) mi stredomorská strava tiež poskytuje odporúčaných tridsať rôznych zdrojov rastlín týždenne, o ktorých viem, že mi pomôžu diverzifikovať moje črevné baktérie,“ povedala pre magazín Insider.

Zelenina

Dietologička uprednostňuje rôzne druhy zeleniny. K pestrosti jedálnička si pomáha tým, že sa prihlásila na doručovanie zeleniny v debničkách, kde vždy dostane sezónnu zeleninu. Konzumácia širokej škály zeleniny môže znížiť riziko srdcových ochorení, mŕtvice, niektorých druhov rakoviny, znížiť krvný tlak a zlepšiť tráviace problémy.

Dietologička radí: Týchto šesť
Zobraziť galériu (8)

Mastné ryby

Stredomorská strava je vo veľkej miere založená na čerstvých rybách. Ak nie sú práve po ruke, treba si spraviť zásoby. "Vždy mám v špajzi konzervované sardinky v paradajkovej omáčke, pretože sú super chutné a lacnejšie ako čerstvé ryby," hovorí Jacksonová. 

Dietologička radí: Týchto šesť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Getty Images)

Olivový olej

Užitočné je mať doma dva typy olivových olejov. Prvý slúži na varenie, ten je stabilnejší a pri zahrievaní neuvoľňuje škodlivé zlúčeniny. Druhý je vysokokvalitný panenský olivový olej, ktorý má vynikajúce antioxidačné vlastnosti a dajú sa z neho vyrábať veci ako humus alebo ním môžete pokvapkať pečivo. 

Dietologička radí: Týchto šesť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Celozrnné sacharidy

Celozrnné sacharidy, ako je hnedá ryža, celozrnný chlieb, celozrnné cestoviny, ovos a quinoa, tvoria základ kuchyne výživovej expertky. "Všetky sa varia naozaj rýchlo a tvoria úžasný základ pre hlavné jedlá." 

Celozrnné potraviny predlžujú život.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Orechy a semienka

Uchovávajte doma zmes rôznych orechov a semienok. Môžete ich konzumovať samotné alebo pridať do šalátu či ovsených vločiek. Orechy sú zdrojom zdravých tukov. Črevná mikroflóra sa vám za ne poďakuje. 

Dietologička radí: Týchto šesť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mrazené ovocie

Ak nemáte prístup k čerstvému ovociu, je tu ešte možnosť jeho mrazenej podoby. Mrazené ovocie obsahuje často viac mikroživín ako čerstvé, pretože je zmrazené krátko po zbere. To isté platí aj pre mrazenú zeleninu.

Menšie ovocie zamrazte najprv
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Stredomorskej diéty sa však nemusíte držať 365 dní v roku. Z času na čas si pokojne doprajte aj iné jedlá, ale s mierou. 

Viac o téme: PotravinyDiétaStredomorská strava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu