Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Vedci pitvali ľudí, ktorí žili v znečistenom prostredí: Hrôzostrašné odhalenie, na ktoré sa ťažko pozerá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Pokiaľ žijete v znečistenom mestskom prostredí, možno by ste mali zvážiť sťahovanie do čistejších oblastí. Vedci totiž našli dôkaz o tom, že dlhodobé dýchanie špinavého vzduchu ničí lymfatické uzliny. V dôsledku toho strácajú svoju schopnosť brániť organizmus pred vírusmi či inými chorobami.

Ak ste strávili desaťročia v znečistenom meste, je veľká šanca, že vaše lymfatické uzliny budú viditeľne posiate čiernymi časticami, čo naruší schopnosť imunitného systému bojovať proti chorobám. Aby vedci z Kolumbijskej univerzity pochopili vplyv znečistenia ovzdušia na imunitný systém, vykonali pitvu 84 lymfatických uzlín ľudí. Išlo o osoby vo veku 11 až 93 rokov, všetko to boli nefajčiari. 

Uzliny v pľúcach boli čierne

Pri skúmaní starších ľudí, ktorí boli dlhšie vystavení znečisteniu ovzdušia, sa zistilo, že ich lymfatické uzliny doslova sčerneli následkom desaťročí dýchania špinavého vzduchu. Lymfatické uzliny u detí a tínedžerov mali tendenciu mať ružovo-béžovú farbu, ale tie od darcov starších ako tridsať rokov začali byť sfarbené do čierne. S pribúdajúcim vekom darcov boli čoraz tmavšie. "Keď sme sa pozreli na lymfatické uzliny ľudí, boli sme prekvapení, koľko uzlín v pľúcach malo čierne sfarbenie, zatiaľ čo tie v gastrointestinálnom trakte a iných oblastiach tela mali typickú béžovú farbu," povedala vedúca autorka štúdie a profesorka mikrobiológie a imunológie na Kolumbijskej univerzite Donna Farberová. 

Vedci pitvali ľudí, ktorí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Lymfatické uzliny sú orgány veľkosti fazule, ktoré sa nachádzajú v celom tele. Sú dôležitými centrami adaptívneho imunitného systému, filtrujú telesnú lymfatickú tekutinu, ktorá pomáha zbavovať telo choroboplodných zárodkov a odstraňovať odpadové produkty. Pre túto štúdiu sa výskumníci špecificky zamerali na lymfatické uzliny v blízkosti pľúc, pretože sa zaoberali vdychovaním znečisteného ovzdušia. Neprekvapivo, našli dôkaz o tom, že znečistené čierne lymfatické uzliny mali obmedzenú schopnosť odvrátiť infekcie a choroby. Tmavé častice znečisťujúcich látok našli vo vnútri makrofágov lymfatických uzlín - typoch imunitnej bunky, ktorá pohlcuje baktérie, vírusy, bunkové zvyšky a iných cudzích útočníkov. To spôsobilo, že boli menej schopné pohltiť iné častice. Tiež sa znížila ich schopnosť produkovať cytokíny - proteíny, ktoré fungujú ako signály chemickej pomoci. 

Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet.
Zobraziť galériu (3)
Najväčšie riziká, ktoré ohrozujú svet.  (Zdroj: Getty Images)

Aj keď ide o sotva prevratnú správu o tom, že znečistenie ovzdušia škodí ľudskému zdraviu, podľa vedcov ich práca jasne poukazuje na to, ako môže znečistenie ovzdušia prispieť k schopnosti starších ľudí bojovať proti infekciám dýchacích ciest, či už ide o COVID-19 alebo bežné prechladnutie. Štúdia bola zverejnená v časopise Nature Medicine.

Viac o téme: Znečistenie ovzdušiaLymfatické uzliny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu