Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO V Českej republike zúri vtáčia chrípka: Likvidujú celý chov, 750 tisíc nosníc a vírus sa šíri! Takto to tam vyzerá

(Zdroj: Getty Images)

PRAHA – V Českej republike hlásia nárast vírusu vtáčej chrípky. Najväčšie ohnisko nákazy je v obci Brod nad Tichou v okrese Tachov, v Plzenskom kraji. Vírus sa však už začal šíriť aj do ďalších veľkochovov a odborníci musia sledovať aj širšie okolie.

archívne video

Hasiči v českom Hřensku likvidujú nekontrolovateľne sa šíriaci požiar (Zdroj: Facebook/SDH Velký Šenov)

Likvidácia hydiny odštartovala už v utorok doobeda a potrvá pravdepodobne až do nedele, keďže ide o veľkochov a zlikvidovaných musí byť všetkých 750 tisíc sliepok. Odborníci predpokladali a dúfali, že by mohlo ísť iba o likvidáciu jednej haly, ale vírus sa žiaľ rozšíril aj do druhej a nakoniec aj do tretej haly. "Uhynúť musí celý chov", potvrdil hovorca veľkochovu v Brode nad Tichou Petr Majer. Keďže ide o obrovské množstvo, hasiči najskôr upevňovali približne 100 vetracích klapiek a hydinu postupne dusia oxidom uhličitým. Plyn sliepky uspí a nakoniec uhynú. Celý proces údajne trvá dve až štyri hodiny, potvrdil zástupca riaditeľa krajskej veterinárnej správy pre Plzenský kraj, Richard Bílý.

Na mieste museli byť prítomní hasiči, veterinári ale aj policajti. Uhynuté sliepky budú potom vo vzduchotesných kontajneroch prevážať do kafilérie. V halách budú priestory vyčistené a dezinfikované a odbery by mali potvrdiť, či nákaza sa už v priestoroch skutočne nenachádza. V okolí bolo vyhlásené trojkilometrové ochranné pásmo a 10 kilometrové pásmo dozoru. Chovatelia musia pozorovať, či ich sliepky nevykazujú známky ochorenia, či neznášajú menej vajec ako obvykle alebo či prijímajú dostatok potravy.

Zlé správy však prichádzajú aj z ďalších miest a vírus vtáčej chrípky sa rozšíril aj do veľkochovu v Sedlčanoch a aj do malochovu v Děčínsku, Jičínsku a Ostrave. Veterinárna správa nariadila utratiť všetky nakazené sliepky aj v týchto miestach a prijala opatrenia, ktoré majú zabrániť ďalšiemu šíreniu. Od 14. decembra je v Českej republike zakázané chovať hydinu vo vonkajších priestoroch a hydina musí byť umiestnená a chovaná iba vo vnútorných priestoroch.

Viac o téme: Vtáčia chrípkaVírusČeská republikaZákaz chovu hydiny vo vonkajších priestorochVeterinární správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu