Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Vedci zrejme rozlúštili záhadu 300-ročnej strašidelnej múmie, ktorú vylovil rybár

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Youtube/朝日新聞社)

OKAYAMA - Odborníci v Japonsku skúmajú pôvod tristoročnej mumifikovanej "morskej panny", ktorá bola uctievaná po stáročia kvôli jej údajným liečivým vlastnostiam. Strašidelné pozostatky pravdepodobne vznikli spojením opičieho trupu a rybacieho chvosta. Výsledky zistení majú byť zverejnené neskôr v tomto roku.

Hiroshi Kinoshita, člen spoločnosti Okayama Folklore Society, objavil múmiu v škatuli v chráme v japonskej prefektúre Okayama. Prvýkrát sa o nej dozvedel, keď v encyklopédii mýtických bytostí našiel obrázok tohto bizarného exemplára. Múmiu údajne ulovil istý rybár niekedy v rokoch 1736 až 1741 a následne ju predal zámožnej rodine. Vedci však stále presne nevedia, ako morská panna skončila vo vnútri chrámu. 

Paleontológ z Univerzity vedy a umenia Kurashiki Takafumi Kato a jeho kolegovia teraz začali pátrať po pôvode starej múmie po tom, čo Kinoshita presvedčil predstaviteľov chrámu, aby umožnili vedcom preskúmať nezvyčajné pozostatky. Začiatkom februára ich analyzovali pomocou CT vyšetrenia. Taktiež sa chystajú odobrať vzorky DNA, aby identifikovali, z akých druhov pozostáva údajná morská panna. Svoje výsledky zverejnia v priebehu nasledujúcich mesiacov. 

Múmia trochu pripomína dve mýtické stvorenia z japonského folklóru: Amabies - morské panny so zobákom namiesto úst a tromi odlišnými chvostovými plutvami, a Ningyos, čo sú stvorenia podobné rybám s ľudskými hlavami. Oba tieto druhy sa spájajú s príbehmi o zázračných liečivých schopnostiach a dlhovekosti. V jednom slávnom príbehu sa o žene menom Yao Bikuni hovorí, že žila ešte 800 rokov po tom, čo omylom zjedla celé Ningyo. 

VIDEO Vedci zrejme rozlúštili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/朝日新聞社)

Múmia bola predtým vystavená v presklenej vitríne v chráme, aby sa k nej mohli návštevníci modliť. Posledných 40 rokov bola ale uskladnená v chrámovom ohňovzdornom trezore, aby sa zabránilo jej znehodnoteniu. Podľa denníka The Asahi Shimbun boli podobné múmie morských panien uctievané v dvoch ďalších chrámoch v Japonsku. Tieto falošné morské panny pravdepodobne vytvorili miestni ľudia, aby ich predávali zvedavým západným turistom, uviedol portál Live Science. Podobný podvod, známy ako morská panna Feejee, bol v roku 1810 predaný holandským cestovateľom v Japonsku a neskôr anglickým obchodníkom. Experti predpokladajú, že táto 91 centimetrov dlhá morská panna pozostáva z tela orangutana a chvosta lososa. 

Viac o téme: MúmiaMorská pannaJaponsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu