Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Leonardo da Vinci šokoval expertov svojou kresbou ženskej vulvy: Ale veď tam chýba...

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Múzeum vagíny vo Veľkej Británii vyzdvihlo náčrt ženskej vulvy od Leonarda da Vinciho, ktorému očividne chýba niekoľko kľúčových detailov. Podľa odborníkov je kresba sústredená viac na konečník. Zdá sa teda, že najznámejší predstaviteľ renesancie nepoznal všetky dôležité fakty.

Leonardo Da Vinci okrem toho, že vynikal v maľbe a vynálezoch, bol zanieteným anatómom, ktorý vykonal mnohé pitvy a robil podrobné náčrty toho, čo videl. Hoci svoje štúdium anatómie uchovával v súkromí a nepovažoval sa za anatóma z povolania, príležitostne svoju prácu publikoval. Do jeho anatomickej zbierky patrí aj kresba zobrazujúca "ideálne" proporcie ženského reprodukčného orgánu. Zdá sa však, že da Vinci vynechal klitoris - malé pysky ohanbia. Jeho kresba sa totiž oveľa viac sústredí na anatómiu konečníka.

"Náčrt nie je zameraný na anatómiu vulvy, viac sa zaujíma o konečník a snaží sa zistiť, ako fungujú svaly zvierača," uviedli predstavitelia londýnskeho Múzea vagíny, ktorí publikovali kresbu na svojom twitterovom účte. "Pekné, spletité vzory sú jeho teóriami o tom, ako sú rozložené svaly," dodali. 

Vedci identifikovali 14 žijúcich potomkov rodiny Leonarda da Vinciho: Žijú v tomto regióne

Napriek da Vinciho snahe ani jeho teórie o konečníku nie sú správne. Nepochopil totiž, ako funguje zvierač. Nevzal do úvahy prstencový sval, ktorý sa pri uzatvorení napína a pri otvorení zase uvoľňuje, no domnieval sa, že do procesu vylučovania je zapojených až päť svalov. Túto domnienku však nedokázal vysvetliť. "Prečo je počet svalov konečníka nepárny; a ak by tento rozdiel bol nevyhnutný, prečo to neboli tri alebo sedem svalov namiesto piatich?" napísal da Vinci. 

FOTO Leonardo da Vinci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatok detailov na kresbe tiež môže znamenať, že da Vinci v skutočnosti zachytil dôkaz prolapsu. Podľa charitatívnej organizácie Royal Collection Trust osoba zachytená na maľbe mohla rodiť viackrát, čo spôsobilo slabosť svalovo-šľachovitého dna panvy, ktorá drží močový mechúr.

Viac o téme: VagínaPohlavný orgánLeonardo da Vinci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu