Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vedci zistili, čo s telom robí štvrtá dávka vakcíny proti KORONAVÍRUSU: Bombastické odhalenie

Očkovanie štvrtou dávkou v Izraeli Zobraziť galériu (2)
Očkovanie štvrtou dávkou v Izraeli (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Štvrtá dávka vakcíny proti covidu-19 vedie u očkovaného týždeň od podania k päťnásobnému navýšeniu hladiny protilátok. V utorok to s odvolaním na prvé zistenie izraelskej štúdie uviedol izraelský premiér Naftali Bennett.

"Za týždeň od podania štvrtej dávky s veľkou mierou istoty vieme, že štvrtá dávka je bezpečná," uviedol podľa agentúry Reuters premiér v nemocnici Šeba, ktorá svojim zamestnancom v rámci štúdie začala podávať štvrtú dávku vakcíny koncom decembra. "Druhou správou je, že týždeň po podaní štvrtej dávky pozorujeme päťnásobný nárast v počte protilátok u očkovanej osoby," dodal Bennett. Podľa neho to s veľkou pravdepodobnosťou výrazne zvýši ochranu pred infikovaním, hospitalizáciou a vážnym priebehom ochorenia COVID-19. 

Očkovanie proti koronavírusu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Istvan Filep/MTI via AP, File)

Izrael, ktorý má zhruba deväť miliónov obyvateľov, zohral kľúčovú úlohu v sledovaní účinkov očkovania proti covidu. Pred rokom začal najrýchlejšie na svete s rozsiahlou očkovacou kampaňou a bol tiež jedným z prvých štátov, ktorý začal podávať tretiu dávku. Teraz Izrael očkuje štvrtou dávkou vakcíny od firiem Pfizer a BioNTech osoby staršie ako 60 rokov, zdravotníkov a ľudí s oslabenou imunitou. 

Drsná prognóza WHO: Svetu pre omikron a deltu hrozí cunami prípadov KORONAVÍRUSU!

Najmenej jednu dávky vakcíny proti koronavírusu v Izraeli dostalo viac ako 6,5 milióna ľudí, dve dávky vyše 5,9 milióna a viac ako 4,2 milióna osôb má za sebou aj tretiu, posilňujúcu dávku. Štvrtú, niekedy označovanú ako druhú posilňujúcu, podľa izraelského ministerstva zdravotníctva dostalo približne 24 600 ľudí.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaProtilátkyIzraelKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu