Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V roku 2020 zaznamenali na Sibíri niečo, čo ešte nikdy predtým: Vedci sú extrémne znepokojení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - OSN minulý utorok oficiálne uznala 38 stupňov Celzia nameraných minulý rok na Sibíri za nový teplotný rekord v Arktíde. To v súvislosti so zmenou klímy predstavuje ďalší varovný signál. Svetová meteorologická organizácia v dôsledku otepľovania tohto regiónu dokonca pridala novú kategóriu v teplotných archívoch.

Sparné teplo bolo 20. júna 2020 citeľné v ruskom meste Verchojansk. V tento deň tu zaznamenali vôbec najvyššiu teplotu nad polárnym kruhom, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO). Je to prvýkrát, čo WMO pridala rekordné teplo v Arktíde do svojho archívu správ o extrémnom počasí. Rekord prichádza uprostred bezprecedentnej vlny rekordných teplotných skokov na celom svete, uviedla agentúra OSN. "Tento nový arktický rekord je jedným zo série pozorovaní hlásených Archívu extrémov v počasí a klíme WMO, ktoré bijú na poplach ohľadom našej meniacej sa klímy," uviedol vo vyhlásení riaditeľ WMO Petteri Taalas. 

Arktída
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Verchojansk leží asi 115 kilometrov severne od polárneho kruhu a teploty sa tam merajú od roku 1885. Teplota, ktorá podľa agentúry OSN "pristane viac Stredozemnému moru ako Arktíde", bola nameraná na meteorologickej stanici počas mimoriadne dlhotrvajúcej sibírskej vlny horúčav. Priemerné teploty na arktickej Sibíri dosahovali vlani po väčšinu leta až desať stupňov Celzia nad normálom. To spôsobilo vznik požiarov a masívnu stratu morského ľadu. Vlna horúčav zohrala v roku 2020, ktorý bol označený za jeden z troch najteplejších rokov v histórii, významnú úlohu. 

V roku 2020 zaznamenali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

WMO sa stále snaží overiť teplotu 54,4 stupňa Celzia nameranú v rokoch 2020 a 2021 v najteplejšom mieste sveta, kalifornskom Údolí smrti. Experti z WMO tiež pracujú na overení nového európskeho teplotného rekordu 48,8 stupňa Celzia, ktorý bol nahlásený na talianskom ostrove Sicília minulé leto. Archív WMO sleduje najvyššie a najnižšie svetové teploty, zrážky, najsilnejšie krúpy, najdlhšie obdobie sucha, maximálny nárazový vietor, najdlhší blesk a úmrtnosť súvisiacu s počasím. Pridanie rekordného arktického tepla bolo uznaním dramatických zmien v regióne. Hoci sa všetky časti planéty otepľujú, niektoré oblasti sa zahrievajú rýchlejšie ako iné. Tempo zmien v Arktíde je viac ako dvojnásobok celosvetového priemeru. 

Viac o téme: RekordGlobálne otepľovanieSibírArktída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu