Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jar alebo prvý januárový deň? Vonku čakalo ľudí novoročné prekvapenie: Padali storočné teplotné rekordy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V Českej republike zaznamenali v sobotu meteorológovia doposiaľ najvyššiu novoročnú teplotu. V obci Kopisty na severe krajiny totiž namerali 15,7 stupňa Celzia. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz.

V obci Kopisty tak bol prekonaný doterajší novoročný rekord 14,5 stupňa Celzia z Valašského Meziříčí z roku 1936. Rekordnú maximálnu teplotu pre Nový rok zaznamenali viac ako tri štvrtiny staníc, ktoré robia merania 30 a viac rokov. Doterajšie maximá pre Nový rok sobotňajšie teploty vyrovnali alebo prekonali na 124 zo 160 dlhodobo merajúcich meteorologických staníc, píšu Novinky.cz.

Rekordy na mnohých miestach

Najteplejším za takmer 90 rokov bol aj Silvester a teploty v piatok prepisovali rekordy na mnohých miestach. Podľa meteorológov zaznamenalo rekordnú maximálnu teplotu pre 31. december v piatok 130 zo 158 staníc.

V severočeskom meste Děčín a v Českých Budějoviciach na juhu krajiny namerali v piatok 15,3 stupňa Celzia a viac ako 15 stupňov bolo aj v Tepliciach, kde zaznamenali 15,2 stupňa. "Nad 15 stupňov Celzia sa v minulosti dostala teplota iba v rokoch 1925 a 1935, keď bola v Hradci Králové nameraná vôbec najvyššia silvestrovská teplota 16,3 stupňa Celzia," doplnili meteorológovia.

Rekord v Británii

Británia zažila v sobotu svoj dosiaľ najteplejší Nový rok, pričom teploty sa tam v tento deň - prvýkrát od začiatku meraní - vyšplhali nad 16 stupňov Celzia.  Informovala o tom agentúra AFP. V St. James's Parku (Parku sv. Jakuba) v centre Londýna namerali meteorológovia podľa predbežných údajov 16,2 stupňa Celzia. Takáto hodnota výrazne prekonala doterajšie prvojanuárové maximum, a to 15,6 stupňa Celzia, ktoré namerali v roku 1916 v Cornwalle.

Jar alebo prvý januárový
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Bezpredmetne teplý začiatok nového roka predznamenal už uplynulý Silvester, ktorý bol v Británii taktiež najteplejším od začiatku vedenia takýchto záznamov. Na východe Anglicka dosiahla v tento deň teplota 15,3 stupňa Celzia, čím prekonala predošlé maximá z roku 2011. Historická budova Somerset House v Londýne musela pre neobvykle teplé počasie zatvoriť v sobotu svoje klzisko, keďže vysoké teploty zhoršovali kvalitu ľadu. 

Prílev teplého počasie zapríčinilo podľa meteorológov prúdenie teplého a vlhkého vzduchu z Kanárskych ostrovov. Teplý začiatok roka 2022 sa však podľa ich odhadov má už čoskoro náhle skončiť, pričom v škótskom hlavnom meste Edinburgh majú denné teploty už v polovici týždňa poklesnúť až na tri stupne Celzia, keď sa tam dostane chladný vzduch zo severu. Rok 2021 bol celkovo "trochu teplejší a mierne suchší ako priemer", uviedol v súhrnnej správe britskej meteorologickej služby vedec Mike Kendon. Dodal, že vlaňajšok bude pravdepodobne jedným z 20 najteplejších rokov, aké Británia zažila od začiatku meraní. 

Viac o téme: RekordPočasieTeplotaČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu