Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Vedci skúmali účinnosť vakcíny Pfizer na adolescentov: Ďalší dôkaz o...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Damian Dovarganes)

TEL AVIV - Vakcína Pfizer/BioNTech je vysoko účinná pri prevencii infekcií a symptomatického priebehu covidu-19, ktoré zapríčiňuje variant delta, informujú experti. Takto účinná je najmä medzi mladými ľuďmi vo veku od dvanásť do osemnásť rokov. Odborníci preto navrhujú očkovanie detí mladších ako päť rokov.

Zistenia publikované v časopise New England Journal of Medicine poskytujú ďalší dôkaz o tom, že vakcína od firiem Pfizer/BioNTech je účinná proti variantu delta medzi mladšími ľuďmi, a to najmä vo veku od 12 do 18 rokov. Štúdia vykonaná v Izraeli zistila, že odhadovaná účinnosť očkovacej látky proti dokumentovanej infekcii COVID-19 u dospievajúcich bola 90 percent a 93 percent proti symptomatickému priebehu ochorenia v 7. až 21. deň po druhej dávke. 

KORONAVÍRUS Vedci skúmali účinnosť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Abdeljalil Bounhar)

Izraelská zdravotná poisťovňa Clalit a vedci z Harvardskej univerzity skúmali údaje od 94 354 príjemcov očkovacej látky vo veku od 12 do 18 rokov. Výskum sa uskutočnil od júna do septembra, kedy variant delta v Izraeli prevažoval, informovala agentúra Reuters

Experti upozorňujú na nový variant KORONAVÍRUSU: Začína sa šíriť delta+!

Vo svojom vyhlásení poisťovňa uviedla, že jej výskum je jedným z najväčších odborných hodnotení účinnosti vakcíny proti delte v danej vekovej skupine. Začiatkom tohto týždňa analýza zverejnená americkým Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) informovala, že vakcína Pfizer bola na 93 percent účinná pri prevencii hospitalizácií u osôb vo veku od 12 až 18 rokov. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusPfizerCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu