Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Experti varujú pred obrovskou chybou: Nikdy nerobte TOTO s uvareným mäsom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Odborníci upozorňujú, že najmä pri spracovaní mäsa je vždy dôležité dodržiavať striktné hygienické návyky. V opačnom prípade sa môže kulinársky zážitok a radosť z jedla zmeniť na nočnú moru v podobe infekčných ochorení.

Výsledok prípravy jedla nám môže priniesť pôžitok, ale iba v prípade, ak sa vyhneme niekoľkým chybám, ktoré by nám mohli spôsobiť zdravotné komplikácie. Opatrní by sme mali byť obzvlášť pri manipulácii s mäsom. Takže ešte predtým, ako vložíte na gril ďalší steak, prečítajte si, aké návyky vás môžu ohroziť. 

Aj vy oplachujete riad ešte predtým, ako ho dáte do umývačky? Veľká CHYBA! Robíte viac škody než úžitku

Tepelne spracované mäso nikdy nedávajte späť na tanier, na ktorom bolo surové mäso

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) poukazuje na túto častú chybu a upozorňuje, že zo surového mäsa môžu do toho už uvareného prenikať choroboplodné zárodky. Namiesto toho by ste mali už vopred myslieť na to, že pri príprave mäsa budete potrebovať minimálne dva taniere. "Vždy používajte oddelené taniere na surové a varené mäso. Rovnaké pravidlo platí aj pre morské plody," odporúča agentúra. 

Experti varujú pred obrovskou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Opláchnutý tanier ešte nemusí byť čistý

Vždy by ste si mali dávať pozor na to, ako narábate s riadom, na ktorom bolo uložené surové mäso. Podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) nemusí opláchnutie riadu a povrchov stačiť na dekontamináciu škodlivých baktérií. "Čistenie je prvým krokom k odstráneniu baktérií z týchto povrchov. Mikroorganizmy spôsobujúce alimentárne choroby môžu zostať na povrchoch veľmi dlho. Baktérie Campylobacter dokážu prežiť štyri hodiny, salmonela až 32 hodín, pričom obidva druhy sa nachádzajú v surovom mäse," vysvetľuje USDA. Umývanie taniera teplou vodou a saponátom môže odstrániť niektoré nečistoty a zárodky, ale ešte nemusí stačiť na účinnú likvidáciu  všetkých baktérií, ktoré môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti. 

Experti varujú pred obrovskou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Namiesto umývania by ste mali dezinfikovať riad, ktorý prišiel do styku so surovým mäsom

Umývanie riadu je dôležité, ale je to len prvý krok k dekontaminácii. Keď pripravujete surové mäso, najskôr vyčistite a následne dezinfikujte nielen povrchy, ale aj kuchynský drez. Podľa odborníkov je na umývanie tanierov, riadu a dosiek na krájanie mäsa lepšie používať umývačku riadu, ktorú nastavíme aspoň na 60 stupňov Celzia. K likvidácii zvyškov baktérií prispeje aj použitie dezinfekčného roztoku. Vyrobíte si ho tak, že pridáte do štyroch litrov vody jednu lyžicu neparfumovaného tekutého bielidla. USDA odporúča naliať roztok na akýkoľvek povrch, ktorý je potrebné dekontaminovať a nechať ho niekoľko minút pôsobiť alebo do neho namočiť menšie predmety. Po niekoľkých minútach opláchnite riad čistou vodou a potom ho utrite papierovými utierkami alebo ho nechajte voľne uschnúť. 

Umývanie riadu.
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Dôkladne si umyte ruky pred a aj po varení

Čistota kuchynského riadu a povrchov je dôležitá, ale ide len o malý kúsok "skladačky" týkajúci sa bezpečnej prípravy potravín. Najmenej dvadsať sekúnd pred varením aj po ňom by ste si mali umyť ruky mydlom pod tečúcou vodou, aby sa zabránilo prenosu baktérií z vašich rúk do jedla alebo naopak. USDA poukazuje najmä na nebezpečenstvo vznikajúce pri umývaní mäsa a riadu z vaječných a mäsových výrobkov, ktoré môže zanechať nebezpečné baktérie na dreze a iných povrchoch a potenciálne kontaminovať ostatné potraviny. 

Viac o téme: Varenie MäsoHygienaUmývanie riadu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu