Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Odborníci prezradili, čo vás ochráni pred nákazlivejším delta variantom KORONAVÍRUSU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rahmat Gul)

HAAG - Dve dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 zrejme chránia pred novým a vysoko nákazlivým variantom koronavírusu delta, uviedla vo štvrtok podľa agentúry AFP Európska agentúra pre lieky (EMA).

"Údaje získané z konkrétnych dôkazov ukazujú, že dve dávky vakcíny chránia proti variantu delta," povedal Marco Cavalera, ktorý je v agentúre zodpovedný za stratégiu očkovania. Počty novo potvrdených prípadov covidu-19 začali minulý týždeň v Európe opäť stúpať po tom, čo desať po sebe idúcich dní klesali, oznámila európska pobočka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Rast nových prípadov má na svedomí nákazlivejší variant delta. 

Odborníci prezradili, čo vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

"Sme si vedomí obáv spôsobených rýchlym rozšírením variantu delta. V súčasnosti sa zdá, že štyri vakcíny schválené v Európskej únii chránia pred všetkými variantmi koronavírusu kolujúcimi v Európe, vrátane variantu delta," dodal Cavalera. 

Odborníci prezradili, čo vás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

EMA v súčasnosti v EÚ povoľuje štyri vakcíny od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Európska pobočka WHO predpovedá, že variant delta, prvýkrát zaznamenaný v Indii, sa od augusta stane v Európe dominantný. S týmto vývojom počíta aj Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Viac o téme: OčkovanieVakcínaEMAKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu