Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci prezradili, čoho predzvesťou je strata čuchu pri ochorení COVID-19

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

MADRID - Strata čuchu patrí medzi najznámejšie príznaky covidu-19, podľa medzinárodnej štúdie vydanej tento mesiac je ale tiež predzvesťou priaznivého klinického priebehu ochorenia u hospitalizovaných pacientov. Poukázala na to agentúra EFE.

Pred rokom na začiatku pandémie KORONAVÍRUSU si vedci položili šesť otázok: Tu sú odpovede na ne

Výskum na zhruba 5900 pacientoch viedla Univerzita Complutense v Madride spoločne s nemocnicami v Španielsku, Taliansku, Ekvádore a na Kube. "Je možné, že zahltenie čuchového epitelu v nose vyvoláva správnu imunitnú reakciu a zamedzuje spusteniu cytokinových búrok," uviedol jeden z autorov štúdie Jesús Porta Etessam, primár neurologického oddelenia madridskej fakultnej neocnice San Carlos.Cytokinová búrka, alebo neprimeraná reakcia imunity na ochorenie, je podľa vedcov jednou z príčin, ktorá vedie k zhoršeniu stavu či dokonca až k úmrtiu pacientov s ochorením COVID-19. 

Vedci prezradili, čoho predzvesťou
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fernando Llano)

Podľa výskumníkov môžu tieto zistenia slúžiť k vypracovaniu nových postupov pri hodnotení vážnosti stavu pacientov a určovaní terapie. "Mohli by sme napríklad vypracovať indexy rizika komplikácií, čo je zaujímavé pri pozorovaní, liečení či rozhodovaní o prepustení pacientov," uviedol Porta Etessam. Podľa výsledkov štúdie sa strata čuchu častejšie prejavuje u žien, ľudí mladších ako 65 rokov a pacientov, ktorí majú niektoré ďalšie ochorenia, napríklad rakovinu či ochorenie srdca, pľúc alebo obličiek. 

Viac o téme: VýskumČuchKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu