Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pred rokom na začiatku pandémie KORONAVÍRUSU si vedci položili šesť otázok: Tu sú odpovede na ne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Pred rokom zachvátila svet pandémia koronavírusu a ľudstvo začalo čeliť novej, nepoznanej situácii. Portál Science News v tom čase zverejnil jeden z prvých bulletinov riešiacich túto problematiku. Jeho autori sa snažili nájsť odpovede na šesť otázok týkajúcich sa vývoja infekcie a jej vplyvu na ľudstvo. Porovnanie súčasného stavu s vtedajšími hypotézami a predpokladmi je veľmi zaujímavé.

Vlani v marci zverejnil portál Science News náhľad do najnovších výskumov a správ o novom koronavíruse. Vo víre neustále sa zvyšujúceho prílivu informácií si jeho autori položili šesť otázok týkajúcich sa COVID-19. Po roku však dokáže odborná verejnosť ešte stále zodpovedať iba na niektoré z nich. Porovnanie vtedajších odpovedí so súčasným stavom je zároveň dôkazom, že ľudstvo aj naďalej čelí nevyspytateľnému a veľmi agresívnemu nepriateľovi. 

Aký smrtiaci je vírus?

10. marec 2020: Aj keď americké ministerstvo zahraničných vecí varuje občanov, aby sa vyhli plavbám, výletná loď, ktorá skončila vo februári v karanténe, poskytuje nový pohľad na vírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Na palube sa nakazilo asi sedemnásť percent ľudí, pričom mnohí z nich nemali príznaky. Zo všetkých infikovaných zomrelo 1,2 percenta osôb a z tých, ktorí potrebovali nemocničnú starostlivosť, zomrelo 2,3 percenta.

Pred rokom na začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Armando Franca)

Súčasnosť: Bolo náročné odhadnúť, aký smrtiaci je koronavírus. Ak vydelíme počet úmrtí, čiže 2  612 644 s počtom infikovaných, ktoré predstavuje číslo 117 690 020, úmrtnosť dosahuje 2,2 percenta. Tento údaj však nezahŕňa obrovské množstvo nezistených infekcií a tým aj počet úmrtí. Situácia podobná ako na uvedenej lodi však priniesla vedcom jedinečnú príležitosť študovať vírus v uzavretom priestore, kde môžu byť všetci testovaní. Získavanie údajov z plavieb nie je v súčasnosti možné, pretože všetky boli zrušené. Široký pohľad na mnoho štúdií z decembra naznačuje, že úmrtnosť dosahuje 0,68 percenta. Riziká úmrtnosti ovplyvňuje množstvo faktorov, akými sú vek, kvalita zdravotnej starostlivosti, hygienické opatrenia. Doterajšie odhady naznačujú, že na infekciu zomiera 0,002 percenta detí vo veku desať rokov, 1,4 percenta 65-ročných pacientov a 27 percent pacientov starších ako 85 rokov. Situáciu v identifikovaní úmrtnosti ale komplikujú nové varianty vírusu. Napríklad B.1.1.7, ktorý bol prvý raz identifikovaný v Spojenom kráľovstve koncom minulého roka, môže byť podľa štúdie zverejnenej v magazíne British Medical Journal asi o 64 percent smrteľnejší než predchádzajúce mutácie.

Bude tento vírus sezónny?

10. marec 2020: Niektorí vedci si myslia, že koronavírus sa môže každú zimu vracať ako chrípka. Simulovaným prenosom vírusu zistili, že sezónne vzorce všetkých budúcich ohnísk závisia od toho, kedy alebo či vôbec poklesne imunita ľudí. Ak imunita každým rokom klesne podobne ako pri chrípkových koronavírusoch, tak môžu vznikať každoročné ohniská.

Súčasnosť: Veľa vedcov nepredpokladá, že SARS-CoV-2 zmizne. Diskutujú najmä o tom, ako často by sme mohli čeliť prepuknutiu epidémie po skončení pandémie. Nedávna simulácia naznačila, že nový koronavírus rozšíri skupinu vírusov, s ktorými sa ľudstvo stretáva po celý rok a nakazia sa ním najmä deti, ktorým spôsobí mierne komplikácie. Iná skupina odborníkov zas uvádza, že sa musíme pripraviť na to, že sa z COVID-19 stane opakujúce sa sezónne ochorenie. Podľa nich bude ťažké dosiahnuť kolektívnu imunitu očkovaním, pretože čoraz väčší počet variantov zvyšuje riziko reinfekcie. Je preto možné, že ľudia budú musieť byť očkovaní proti koronavírusu každoročne a budú potrebovať prípravky, ktoré si lepšie poradia s jednotlivými mutáciami. 

Pred rokom na začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Kde sa vírus nachádza?

10. marec 2020: Vedci skúmali nemocničné izby v Singapure s cieľom zistiť, kde sa nachádza koronavírus. Dobrou správou je, že vo vzorkách vzduchu neboli nájdené žiadne jeho stopy. Zlou správou je, že pred čistením bol vírus v celej izbe pacienta. Našiel sa aj v mise toalety, čo by mohlo znamenať, že je prenosný aj stolicou. 

Súčasnosť: Dobrá správa je, že kontaminované povrchy pravdepodobne nie sú hlavným zdrojom prenosu. Stolica tiež nie je spôsob, akým sa ľudia zvyčajne nakazia. Sledovaním vírusovej RNA v odpadových vodách sa ale zistilo, ako vírus cirkuluje v komunitách. Zlou správou je, že vedci  izolovali častice SARS-CoV-2 schopné infikovať ľudí zo vzduchu. Išlo len o jeden z veľkého počtu dôkazov, že ľudia sa infikujú najmä po jeho vdýchnutí. 

Pred rokom na začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Do akej miery by sme sa mali znepokojovať?

10. marec 2020: Jeden čitateľ sa spýtal: "Prečo sú z toho ľudia takí nepokojní? Pokiaľ ide o počty mŕtvych, chrípka zabíja len v USA oveľa viac ľudí. Zdá sa mi, že znepokojenie je neprimerané vzhľadom na skutočnú hrozbu. Uniká mi niečo?" Redakcia vtedy reagovala slovami, že "vedci sa obávajú, že nový koronavírus by mohol spôsobiť každoročné epidémie ako to býva v prípade chrípky. Pretože je nový, nikto nemá voči nemu imunitu, takže sa môže šíriť rýchlo a vo veľkej miere". 

Súčasnosť: Po roku je zrejmé, že vtedajšie obavy boli oprávnené. K dnešnému dňu COVID-19 zabil na celom svete viac ako 2,6 milióna ľudí. Aj keď sú k dispozícii vakcíny, hrozba nezmizne. Odborníci sa obávajú, že môže dôjsť k ďalšiemu nárastu prípadov, pretože sa šíria nákazlivejšie varianty, no napriek tomu niektoré štáty začínajú rušiť obmedzenia v oblasti verejného zdravia. Dodržiavanie vzdialeností, ochrana horných dýchacích ciest a ďalšie kroky na zamedzenie šírenia koronavírusu ovplyvnili aj výskyt bežnej chrípky a iných respiračných chorôb. Môžu však opäť narastať, keď sa ľudia budú častejšie stretávať. 

Pred rokom na začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže byť vírus ovládateľný?

10. marec 2020: Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že "hrozba pandémie sa stala veľmi reálnou. Išlo by však o prvú pandémiu v histórii, ktorú by bolo možné ovládať. Záver je: Pri tomto víruse nie sme vydaní na milosť a nemilosť". 

Súčasnosť: O rok neskôr bolo viac ako sto miliónov ľudí na celom svete infikovaných koronavírusom a milióny z nich zomreli. Mnoho krajín, ako napríklad Taiwan, Vietnam, Austrália a Nový Zéland, udržalo nízky prenos koronavírusu zavedením rozsiahleho testovania, sledovania kontaktov a karantény. Iné krajiny však neboli také úspešné. Napríklad prípady COVID-19 v USA dosiahli počas zimy rekordné maximá. V decembri a januári zaznamenali americké úrady viac ako 200 000 nových prípadov denne. 

Pred rokom na začiatku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Nati Harnik)

Aký bude ekonomický dopad?

10. marec 2020: 1,3 percenta. O toľko sa očakáva pokles globálneho hrubého domáceho produktu v dôsledku prepuknutia pandémie podľa správy Rady pre monitorovanie globálnej pripravenosti WHO zo 6. marca 2020. V prvom štvrťroku 2020 môže dosiahnuť celosvetový pokles okolo 280 miliárd dolárov, z čoho Čína utrpí stratu 62 miliárd dolárov.

Súčasnosť: Hospodárske straty v roku 2020 boli oveľa väčšie. Podľa januárovej aktualizácie Medzinárodného menového fondu (MMF) predstavovali spolu asi štyri bilióny dolárov. Napriek predpovediam zaznamenala Čína v roku 2020 rast HDP; ide o jednu z mála krajín, ktorej sa to podarilo. MMF očakáva, že vďaka vakcinácii bude rok 2021 lepší.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19pandémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu