Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KORONAVÍRUS Európska lieková agentúra o vakcíne AstraZeneca: Takýto má vedľajší účinok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Liselotte Sabroe/Ritzau)

HAAG - Závažné alergické reakcie by mali figurovať na zozname nežiadúcich vedľajších účinkov vakcíny od spoločnosti AstraZeneca proti covidu-19, uviedla v piatok Európska lieková agentúra (EMA). Reagovala tak na tento typ obtiaží zaznamenaný v Británii.

Britsko-švédska farmaceutická firma odmietla obavy zo závažných vedľajších účinkov svojej vakcíny, píše agentúra DPA. Európsky regulátor vo svojej správe uvádza, že "odporúča aktualizáciu informácií o produkte a zahrnutie anafylaxie a precitlivelosti medzi vedľajšie účinky". Návrh sa zakladá na 41 prípadoch závažných alergických reakcií po podaní približne piatich miliónov dávok vakcíny na Britských ostrovhc. 

Odporúčania expertov pre zaočkovaných ľudí: Toto môžete začať robiť po vakcinácii

Bezpečnostná komisia EMA okrem toho skúma všetky prípady tromboembolických príhod a ďalšie udalosti súvisiace s krvnými zrazeninami po očkovaní prípravkom AstraZeneca. Úrad tým reaguje na rozhodnutie Dánska a ďalších štátov pozastaviť očkovanie touto vakcínou. 

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo, File)

Koncern AstraZeneca odmieta obavy okolo svojho prípravku proti covidu-19. Jej predstavitelia uviedli, že po analýze dát týkajúcich sa bezpečnosti vakcíny nič nenasvedčuje tomu, že by v prípade jej prípravku hrozilo zvýšené riziko vzniku pľúcnej embólie alebo hlbokej žilovej trombózy. Hovorca spoločnosti informoval, že sa to týka všetkých vekových skupín ľudí bez rozdielu pohlavia, krajín či šarží vakcíny. "V skutočnosti sa tieto problémy medzi očkovanými objavujú vzácnejšie než medzi ostatnou populáciou," dodal. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu