Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Lekári upozorňujú: Na toto buďte pripravení po druhej dávke očkovania

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Hauke-Christian Dittrich/Pool via AP)

ATLANTA - Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 prebieha od konca minulého roka a veľa ľudí sa zaoberá reakciami organizmu na vakcínu. Odborníci sa zhodujú v tom, že organizmus vo väčšine prípadov reaguje až na druhú dávku. Zároveň však všetkých upokojujú, že nemusia mať veľké obavy, pretože odozva imunitného systému netrvá dlho.

Vakcinácia proti covidu-19 je nádejou, že sa naše životy opäť vrátia k normálu. V súvislosti s ňou sa ale množia vyhlásenia príjemcov, ktorí uvádzajú, že po druhej dávke zaregistrovali viac vedľajších účinkov ako po prvej. Naznačuje to aj neoficiálna štúdia z Veľkej Británie, do ktorej sa zapojilo 40 000 respondentov. Z nich viac ako 12 000 dostalo obe vakcíny, pričom miera vedľajších účinkov sa zvýšila práve po podaní druhej dávky. Po prvej vakcinácii 37 percent osôb uviedlo, že pociťovali lokálne vedľajšie účinky vrátane bolesti alebo opuchu v okolí miesta vpichu a 12 percent sa sťažovalo na bolesti tela, ktoré pociťovali niekoľko dní po očkovaní. Po druhej dávke sa však tieto počty zvýšili. Takmer polovica sa sťažovala na lokálne vedľajšie účinky, 22 percent zaočkovaných ľudí pociťovalo iné problémy. 

Očkovanie v prvom veľkokapacitnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Lekári vysvetľujú, že takáto eskalácia vedľajších účinkov je opodstatnená a iba odzrkadľuje to, ako vakcíny fungujú. "Druhá dávka zasiahne váš imunitný systém, ktorý ju rozpoznáva, takže telo iba robí svoju prácu. Túto reakciu môžete očakávať a buďte na ňu pripravení," povedala lekárka Kavita Patelová z Washingtonu v rozhovore v rannej šou Today televízie NBC. Rovnaký názor má aj profesor epidemiológie infekčných chorôb Bill Moss. "Imunitný systém zaznamená druhú dávku vo väčšom rozsahu, pretože vakcína zasiahne vyšší počet buniek, takže dochádza k intenzívnejšej imunitnej reakcii, ktorá vedie k týmto vedľajším účinkom." Ak sa u vás ale, naopak, neobjavia žiadne vedľajšie účinky, je to tiež podľa odborníkov úplne normálne. 

Mladíkovi ponúkli, že sa môže dať zaočkovať: Došlo k absurdnej chybe, TOTO si lekár nevšimol?!

Vedľajšie účinky sú mierne

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sú najčastejšími vedľajšími reakciami po očkovaní bolesť alebo opuch v mieste vpichu, zimnica, bolesť hlavy, horúčka a únava. Väčšina ľudí má iba mierny až stredne závažný priebeh, ktorý sa dá stlmiť bežne dostupnými liekmi, ako je napríklad ibuprofen. Imunológ a hlavný lekársky poradca amerického prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci sú vedľajšie účinky vakcín zvyčajne iba krátkodobé a odznejú do 48 hodín. 

KORONAVÍRUS Lekári upozorňujú: Na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Click On Detroit | Local 4 | WDIV)

Vedľajšie účinky môžete sledovať pomocou smartfónu

Vo Veľkej Británii a v USA monitorujú potenciálne vedľajšie účinky pomocou aplikácie V-safe. Po registrácii môžete očakávať kontrolu zdravotného stavu a v závislosti od vašich odpovedí vám môže zavolať zamestnanec Centra pre prevenciu a prevenciu chorôb, aby vás skontroloval a získal viac informácií. 

V súvislosti s vedľajšími účinkami existuje veľa dezinformácií

Vedľajšie účinky po vakcinácii sú spájané aj s rôznymi mýtmi. Ich tvorcovia napríklad tvrdia, že vakcína môže zmeniť DNA príjemcu alebo ho rovno nakaziť koronavírusom. Podľa odborníkov sú ale tieto tvrdenia neopodstatnené a vedecky nemožné. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu