Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS v Maďarsku: Rapídne stúpa počet hospitalizovaných, opatrenia sa možno sprísnia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Nákazu novým druhom koronavírusu potvrdili v Maďarsku za posledný deň 2764 ľuďom a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 130 pacientov. Z údajov uverejnených v utorok operačným štábom na webovej stránke koronavirus.gov.hu ďalej vyplýva, že za uplynulých 24 hodín stúpol počet hospitalizovaných o 392 na 6071.

Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených 581 chorých. Proti vírusu SARS-CoV-2 zaočkovali už 721.677 osôb, z nich 252.847 dostalo aj druhú dávku vakcíny. Z ochorenia sa zotavilo 324.202 ľudí. Aktuálne je infikovaných 96.299 jedincov.

Nemocnice v plnej pohotovosti

Súčasná miera šírenia nákazy novým druhom koronavírusu v Maďarsku si čoskoro zrejme vyžiada ďalšie sprísnenia epidemiologických opatrení, povedal v utorok v rozhovore pre spravodajský server blikk.hu šéf rezortu ľudských zdrojov Miklós Kásler. Podľa neho denne hospitalizujú 200-300 ľudí, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených už vyše 500 chorých a ich počet rapídne stúpa.

"Prišla tretia vlna nákazy, rýchlo sa šíri britská mutácia vírusu, ktorá je o 70 percent infekčnejšia, zasahuje aj mladých ľudí a priebeh ochorenia COVID-19 je vážnejší," zdôraznil Kásler, podľa ktorého sú maďarské nemocnice v stave najvyššej pohotovosti.

KORONAVÍRUS v Maďarsku: Rapídne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Miera zaočkovania môže mať vplyv na pribrzdenie šírenia vírusu až po niekoľkých týždňoch, dovtedy podľa ministra budú zrejme potrebné ešte aj ďalšie sprísnenia. Popri aktuálnom zákaze nočného vychádzania, zákaze zhromažďovania či povinnosti nosenia rúšok to môžu byť aj ďalšie obmedzenia v školstve i vo fungovaní obchodov.

Parlament 22. februára schválil vládny návrh na predĺženie stavu mimoriadnej epidemiologickej situácie o ďalších 90 dní, aby boli aj naďalej platné nariadenia vlády týkajúce sa ochrany pred ďalším šírením koronavírusu.

Viac o téme: MaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu