Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Biden vyhovel Tandenovej: Stiahol jej nomináciu na post šéfa rozpočtového úradu

Americký prezident Joe Biden
Americký prezident Joe Biden (Zdroj: SITA/AP/Pablo Martinez Monsivais)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden stiahol v utorok nomináciu Neery Tandenovej na post riaditeľa Úradu pre riadenie a rozpočet Bieleho domu (OMB). Vyhovel tak jej vlastnej žiadosti po tom, čo sa objavili námietky senátorov súvisiace s hanlivými príspevkami na adresu zákonodarcov, ktoré Tandenová v minulosti zverejnila na sociálnej sieti Twitter. Informovala o tom agentúra AFP.

"Prijal som žiadosť Neery Tandenovej na stiahnutie jej mena z nominácie na pozíciu riaditeľa Úradu pre riadenie a rozpočet," povedal Biden vo vyhlásení. Oznámenie prišlo v čase, keď bolo čoraz zrejmejšie, že Bidenova nominantka nezíska dostatočnú podporu v hornej komore Kongresu po tom, čo demokratický senátor za Západnú Virgíniu Joe Manchin, ako aj viacerí umiernení republikáni avizovali, že nebudú hlasovať za jej potvrdenie.

"Žiaľ, teraz je už jasné, že sa mi nepodarí získať potvrdenie a nechcem, aby pretrvávajúce zvažovanie mojej nominácie bolo prekážkou pre vaše ďalšie priority," napísala Tandenová v liste adresovanom prezidentovi Bidenovi. V 100-člennom Senáte, kde majú po 50 kresiel rovnako republikáni i demokrati, potrebuje Biden na presadenie nominácií na posty v Bielom dome i na schvaľovanie kľúčovej legislatívy hlasy všetkých demokratov, ak nezíska podporu republikánov.

Ide o prvú porážku, keď sa Bidenovi nepodarilo presadiť do svojho kabinetu ním navrhovanú osobu, komentuje AFP. Z 23 nominácií na posty vo vládnom kabinete, ktoré si vyžadovali súhlas Senátu, bolo 13 schválených - väčšina z nich vďaka podpore oboch strán.

Viac o téme: WashingtonSpojené štátyJoe BidenNeera Tandenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu