Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Archeológ tvrdí, že v tomto dome žil Ježiš Kristus! Nikoho to neprekvapilo viac ako mňa

(Zdroj: Youtube/Mark Gershom)

JERUZALEM - Podľa britského archeológa existujú silné argumenty pre tézu, že v dome v izraelskom Nazarete objavenom pri vykopávkach žil v detstve Ježiš Kristus, informovala BBC. Ken Dark, ktorý pôsobí na Univerzite v Readingu, výskumom príbytku z prvého storočia nášho letopočtu pod novším kláštorom strávil štrnásť rokov.

Podľa Darka sa hypotéza, že v dome žil Ježiš s matkou Máriou a pestúnom Jozefom, objavila už v 19. storočí. Neskôr však archeológovia domnienku spochybnili a miesto zostalo takmer zabudnuté až do roka 2006, kedy ho začal skúmať práve Ken. "Pre nikoho nemôže byť prekvapenie väčšie než pre mňa. Nevydal som sa do Nazaretu, aby som objavil Ježišov domov, ale aby som preskúmal históriu mesta ako byzantského pútnického centra," uviedol. 

Starý príbytok je situovaný pod kostolom z čias Rímskej ríše, ktorý sa nachádza pod mladším kláštorom. "Ľudia v tej dobe podľa písomných prameňov verili, že kostol stojí nad Kristovým domom a že ten je zachovaný v krypte kostola. Uričte ide o kostol, ktorý bol zasvätený mladému Ježišovi a ktorý zmieňuje správa o pútnikoch zo 7. storočia," doplnil vedec. 

Dom bol vytesaný v skalnatom svahu. Jeho tvorca, nech už ním bol ktokoľvek, podľa Darka skvele ovládal prácu s kameňom. Mal teda schopnosti, ktoré boli očakávané od remeselníkov označovaných starogréckym výrazom "tektón". Práve aj o Jozefovi sa Biblia zmieňuje týmto slovom, ktoré sa prekladá ako "tesár". "I keď žiadny z týchto údajov nedokazuje, že ide o Ježišov dom, nikam ďalej, aby sme to mohli povedať s istotou, sa už asi nikdy nedostaneme," uzavrel archeológ. 

Viac o téme: DomJeruzalemJežiš Kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu