Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bratislavská Klingerka prepísala rekord: FOTO Najvyššia budova Slovenska sa pýši aj unikátom

Klingerka Zobraziť galériu (4)
Klingerka (Zdroj: J&T REAL ESTATE)

BRATISLAVA – Najvyššou obytnou budovou na Slovensku sa v týchto dňoch stala Klingerka v bratislavskom Ružinove. Dosiahnutie najvyššieho bodu 115 metrov vysokej veže oslávil vo štvrtok (19. 11.) developer tradičným spôsobom, a to osadením glajchy.

Dosiahnutie prvenstva oslávila Klingerka tradičným spôsobom, a to osadením trochu netradičnej glajchy na najvyššom bode budovy. „Úctyhodných 36 nadzemných podlaží rástlo rýchlosťou jedno podlažie za 10 dní, čo je pri takejto mohutnej stavbe náročné nielen na manažment celého procesu, ale aj na dodávku materiálov a použité technológie,“ podotkol hovorca spoločnosti J&T Real Estate (JTRE) Daniel Suchý.

Glajcha Klingerky, rovnako ako fasáda, je odkazom na históriu územia, ktorému dominovala továreň na výrobu juty. Takmer dvojmetrovú "špulku" (cievka na nite) so zapichnutou ihlou zdvíhal na strechu žeriav viac ako 10 minút. Z ucha ihly viali rôznofarebné stuhy s menami dodávateľov, ktorí sa na hrubej stavbe podieľali.

Klingerka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: J&T REAL ESTATE)

Konštrukciu najvyššej obytnej budovy dokončil generálny dodávateľ STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s. r. o. v ľahkom predstihu. „Kolegovia museli často vyvinúť a s dodávateľmi na mieru vyrobiť úplne nové produkty. Tieto prototypy použili po otestovaní po prvý raz práve na najvyššej obytnej budove na Slovensku,“ vysvetlil výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Najviditeľnejším unikátom je "levitujúce lešenie", ktoré akoby sa vznášalo vo vrchnej časti budovy. „Vzhľadom k tvaru a výške stavby nebola možnosť postaviť klasické lešenie. Jeho hustota, ako aj hustota kotvenia, by prakticky znemožnili montáž fasády,“ opísal Peter Medľa, projektový manažér JTRE.

Klingerka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: J&T REAL ESTATE)

K ďalším inováciám patrí oceľovo-hliníkový systém preskleného zábradlia balkónov či vetracia klapka s vysokou odolnosťou voči vetrom hnanému dažďu. Je vybavená samoregulačným uzatváracím mechanizmom zaručujúca pohodu v interiéri.

Klingerka prinesie už čoskoro na niekdajší brownfield nový život s dôrazom na kvalitu prevedenia, prepracované dispozície, živý partner a rozsiahly park. Je navrhnutá ako koncept dvoch šošovkovitých budov – bytovej veže a administratívneho objektu – prepojených nadzemným parkovacím domom. Pokrývať ho bude zelená strecha, ktorá spolu s rozsiahlym parkom ako stvoreným na prechádzky, hry s deťmi aj stretnutia s priateľmi, skvalitní mestské prostredie. Komplexnosť centrálneho priestoru doplní moderná občianska vybavenosť v parteri.

Klingerka
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: J&T REAL ESTATE)

Architektonické štúdio GFI osadilo rezidenčnú vežu s 36 podlažiami na východnú stranu pozemku, čím zabezpečilo budúcim vlastníkom nezabudnuteľné výhľady. Kancelárska budova s 11 podlažiami vytvára plynulý prechod k existujúcej zástavbe rodinných domov pôvodnej Klingerovej kolónie, od ktorej ju oddeľuje už spomínaný park v severnej časti pozemku Klingerky.

Galéria: Vizualizácia Klingerky

Doteraz zrealizovaná časť projektu spolu s ďalšími nedávno predstavenými etapami výrazne dotvorí panorámu hlavného mesta. Dominantná bude z viacerých pohľadov, nakoľko v pokračovaní Klingerky sa počíta s klesajúcou líniovou zástavbou pozdĺž Košickej ulice, ktorá nechá túto vo všetkých smeroch unikátnu rezidenčnú stavbu vyniknúť.

Viac o téme: BudovaKlingerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu