Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

FOTO Toto mesto zažilo šialené výkyvy počasia: Jeden deň takmer 40 stupňov, druhý deň mrzlo!

Výkyvy počasia v Colorade
Výkyvy počasia v Colorade (Zdroj: koláž topky)

DENVER - Americký štát Colorado minulý týždeň prekonalo "meteorologickú horskú dráhu", kedy tam boli najprv zaznamenané rekordne vysoké teploty a požiare ku koncu leta a vzápätí zas rekordne chladné obdobie so snežením. Miestny šerif uviedol, že sneženie malo jednu obrovskú výhodu.

Národná meteorologická služba (NWS) uvádza, že coloradské mesto Denver 5. septembra zaznamenalo teploty 38,3 stupňa Celzia a o deň neskôr to bolo 36,1 stupňa Celzia. Na september sú tieto hodnoty rekordné. Na ne však tesne nadväzoval rapídny pokles 8. a 9. septembra, a to na -0,5 stupňa Celzia, ktorý sa vyrovnal predchádzajúcemu rekordnému minimu zo septembra 1962. 8. septembra na Colorado tiež dopadli snehové vločky a neskôr sa dostavila aj snehová búrka. Denver tak zažil druhé najskoršie sneženie vo svojej histórii. Okrem toho prekonal rekord aj v najkratšom počte dní medzi teplým dňom nad 37 stupňov Celzia a prvým snežením v meste, pričom udalosti delili iba tri dni. Predchádzajúci rekord stanovený vlani bol 38 dní.

Zatiaľ čo na Denver 5. a 6. septembra ešte dopadali príjemné a teplé slnečné lúče, NWS očakávalo náhle zmeny, a tak vydalo nasledovné varovanie: "K drastickej zmene počasia dôjde v pondelok v noci a v utorok, kedy bude rekordné alebo takmer rekordné teplo striedané snehom a rekordným chladom. V pohorí Front Range Mountains a Foothills možno očakávať značné nahromadenie snehu, zatiaľ čo v Denveri a na koridore I-25 sa môže do skorého utorkového rána vyskytnúť kašovitý a mokrý sneh."

Tieto informácie obyvateľov Colorada zas až tak neprekvapili, pretože vedia, že náhle zmeny počasia sú bežné. Na západe štátu sa vypínajú Skalnaté vrchy, na východe zase roviny, čo môže mať trochu nepredvídateľný vplyv na veterné vzorce, tlakové systémy a ďalšie aspekty ovplyvňujúce miestne počasie. Nedávny zvrat v počasí je však podľa meteorológov v Colorade obzvlášť rapídny. Náhla zmena má ale aj svoje pozitívum. Miestny šerif Justin Smith totiž uviedol, že snehová búrka ponúkla hasičom zápasiacim s masívnymi požiarmi vítaný oddych.

Viac o téme: RekordSneženieHorúčavaColoradoVýkyvy počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu