Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Hrozivé odhalenie vedcov: Skúmali infikovaného pacienta, zlé správy pre svet

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

HONGKONG - Muž v Hongkongu, ktorý sa vyliečil z nákazy koronavírusom, sa o štyri a pol mesiaca neskôr znovu infikoval, tentokrát iným kmeňom toho istého vírusu. Podľa odborníkov z Hongkongskej univerzity, ktorí o pacientovi informovali v štúdii publikovanej v časopise Clinical Infectious Diseases, ide o prvý dokázaný prípad, kedy u človeka došlo k opätovnej infekcii.

V apríli bol 33-ročný pacient prepustený z nemocnice po tom, čo prekonal COVID-19. V polovici augusta mal však po svojom návrate zo Španielska znovu pozitívny test. Išlo pritom o dve rôzne mutácie koronavírusu. Pri druhej nákaze nejavil príznaky ochorenia a ani nemal žiadne zdravotné potiaže. 

11 ZNAMENÍ, že ste prekonali nákazu KORONAVÍRUSOM bez toho, aby ste o tom vedeli

Podľa hongkongských vedcov by tento prípad mohol naznačovať, že ochorenie, ktoré zapríčinilo smrť viac než 800-tisíc ľudí po celom svete, sa bude ďalej šíriť, aj keď ľudia získajú kolektívnu imunitu. Zmysel očkovania ale spomínaný prípad údajne nepopiera. "Imunita získaná pri očkovaní môže byť iná než tá, ktorú človek získal, keď sa infikoval prirodzene," vysvetlil jeden z autorov štúdie. Iní odborníci, ktorých agentúra Reuters v tejto súvislosti oslovila, upozornili na to, že z jedného prípadu možno ťažko vyvodzovať všeobecné závery. 

KORONAVÍRUS Hrozivé odhalenie vedcov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AFP - Tobias Schwarz)

Aj v pevninskej Číne boli zaznamenané prípady ľudí, ktorí boli prepustení z nemocnice a neskôr mali znovu pozitívny test. U týchto pacientov ale nie je isté, či sa nakazili znovu po úplnom uzdravení, rovnako ako dotyčný muž z Hongkongu, alebo mali vírus v tele od čias prvej infekcie. Jedným z možných vysvetlení je, že vírus u týchto ľudí mohol pretrvávať v pľúcach, čo testy vykonané na základe sterov z horných dýchacích ciest neodhalili. Druhá možnosť je, že testy mali príliš vysokú citlivosť, čo spoločne s nízkou imunitou pacientov viedlo k falošne pozitívnemu výsledku. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu