Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Otec so synom boli na túre, pred mladíkom sa zrazu zjavil medveď: Prežili len vďaka rýchlym reflexom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Guvernér talianskeho regiónu Trentino Maurizio Fugatti nariadil odstrel medveďa, ktorý v horách napadol istého mladíka a jeho otca. Rozhodnutie však kritizujú ochrancovia prírody aj tamojší minister životného prostredia.

Dvadsaťosemročný muž išiel so svojím otcom po chodníku vedúcemu na horu Monte Peller, keď sa zrazu pred ním objavil medveď a zaútočil na neho. Otec sa na zviera vrhol, ten ho na viacerých miestach na tele pohrýzol a zlomil mu nohu. Obaja muži skončili v nemocnici. Fugatti ich pochválil za to, že majú rýchle reflexy. 

VIDEO Strach na Liptove! Do akcie povolali zásahový tím, nekončiace útrapy s medveďom

Prípad podľa Fugattiho, ktorý je členom pravicovej Ligy, dokazuje, že počet medveďov v jeho regióne je stále viac neudržateľný, a preto podpísal nariadenie na odstrel šelmy. Z oblečenia napadnutých mužov boli odobraté vzorky DNA medveďa, aby sa zistilo, o aké zviera konkrétne ide. Odborníci ripúšťajú, že mohlo ísť o medvedicu, ktorá sa snažila chrániť svoje mláďatá. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Zástupcovia Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) upozorňujú, že okolnosti útoku nie sú úplne jasné a vyzvali preto miestne úrady, aby medveďa nezastrelili. Talianska organizácia na ochranu zvierat ENPA vyhlásila, že Fugattiho nariadenie je neopodstatnené a že zaváňa pomstou. Minister životného prostredia Seriog Costa informoval, že jeho úrad zisťuje, či existujú právne prostriedky, ktorými by mohlo byť Fuggattiho nariadenie pozastavené. 

V regióne Trentino žije 82 až 93 medveďov hnedých. Sú ohrozeným druhom, na ktorý sa vzťahuje program EÚ na obnovu populácie týchto zvierat. Pred niekoľkými týždňami si uznanie mnohých ľudí vyslúžil dvanásťročný chlapec menom Alessandro, ktorý dokázal pomerne pokojne kráčať pred medveďom, ktorý sa za ním vydal na horskom svahu. V apríli sa podarilo dolapiť medveďa označovaného kódom M49, ktorý si vyslúžil prezývku "najhľadanejší medveď Talianska". Šelme, ktorá mala byť kvôli svojmu agresívnemu správaniu odstrelená, sa vlani v apríli podarilo uniknúť zo štyri metre vysokej elektrickej ohrady. Podľa aktivistov sa teraz príbeh opakuje. 

Viac o téme: MedveďTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu