Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Na USA útočí vražedný hmyz: Prebral sa z hibernácie, dokáže zabiť aj ľudí!

Looney ukazuje mŕtveho sršňa Zobraziť galériu (2)
Looney ukazuje mŕtveho sršňa (Zdroj: Youtube/ABC News)

WASHINGTON - Úrady v americkom štáte Washington zaznamenali výskyt jedovatého sršňa mandarínskeho pochádzajúceho z Ázie. Na zozname novodobých nástrah roku 2020 sa tak objavil druh blanokrídlovca, ktorý dokáže v priebehu niekoľkých hodín zlikvidovať včeliu kolóniu a dokonca svojím jedom usmrtiť aj ľudí.

Sršeň mandarínsky patrí k obávaným druhom hmyzu. Jeho domovom je ázijský kontinent, ale nedávno bol po prvý raz spozorovaný aj na území Spojených štátov. Včelári v štáte Washington informovali, že v poslednom období nachádzajú obrovské množstvá mŕtvych včiel s odtrhnutými hlavami, na ktoré zaútočil práve tento agresívny blanokrídlovec. "Tieto sršne sú ako karikatúry príšer s obrovskou žlto-oranžovou tvárou," uviedla Susan Cobeyová z Washingtonskej univerzity. Okrem toho, že takmer päť centimetrov dlhý sršeň napáda a likviduje včelstvá, dokáže svojím niekoľkonásobným bodnutím usmrtiť aj človeka, ktorý inak nie je alergický na uštipnutie hmyzom. Tento druh si preto vyslúžil prezývku "vražedný sršeň". 

VIDEO Na USA útočí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Ako sa dostali do USA?

Odborníci presne nevedia, ako sa sršne mandarínske dostali do Washingtonu. Podľa poľnohospodárskeho inžiniera Setha Truscotta však boli s najväčšou pravdepodobnosťou neželanou súčasťou nákladu dovezeného z Ázie. Sršeň sa prvýkrát objavil na území štátu v decembri. Jeho populácia sa podľa všetkého začala aktivovať minulý mesiac, keď sa prebrala z hibernácie a objavili sa kráľovné, ktoré stavajú hniezda a tvoria kolónie. Tieto sršne sú najničivejšie koncom leta a začiatkom jesene, keď hľadajú zdroje bielkovín, aby v budúcom roku zvýšili počet kráľovien. Útočia na včelie úle, zabíjajú dospelé jedince, požierajú včelie larvy a kukly a potom agresívne bránia okupovanú kolóniu.

Čo treba urobiť v prípade spozorovania sršňa mandarínskeho?

Poľnohospodárske inštitúcie vo Washingtone žiadajú včelárov a obyvateľov, aby nahlásili akýkoľvek výskyt týchto sršňov a aby sa od nich držali čo najďalej. Ich bodnutie totiž dokáže preniknúť cez povrch bežného včelárskeho oblečenia, odolajú mu iba špeciálne spevnené obleky. "Nepokúšajte sa tento hmyz zlikvidovať, ak ho uvidíte. Najskôr utečte a potom nám zavolajte! Je dôležité, aby sme vedeli o každom výskyte, pretože iba tak máme nádej, že ich dokážeme zničiť," upozornil entomológ Chris Looney z ministerstva poľnohospodárstva. 

Viac o téme: WashingtonVčelaSršeňUsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu