Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Mladík (†17) sa kúpal neďaleko pláže, keď ho niečo popálilo: Týždňový boj o život!

Tommy Johson Zobraziť galériu (2)
Tommy Johson (Zdroj: GoFundMe)

CANBERRA - V Austrálii zomrel tento týždeň sedemnásťročný mladík, ktorého pri pobreží Queenslandu popálila smrteľne jedovatá medúza štvorhranka. Informoval o tom spravodajský server BBC News, podľa ktorého ide o prvé úmrtie spôsobené týmto živočíšnym druhom v Austrálii od roku 2006.

VIDEO Muž si bol zabehať na pláži, keď sa mu niečo priplietlo pod nohy: Pohľad dole ho šokoval

Štvorhranka Tommyho Johsona popálila 22. februára, keď sa kúpal pri pláži neďaleko mesta Bamaga v štáte Queensland na severe krajiny. Bola mu poskytnutá prvá pomoc a následne bol hospitalizovaný. V nemocnici strávil týždeň, ale lekári mu už nedokázali pomôcť. Zomrel v pondelok 28. februára.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Štvorhranka smrteľná (tiež štvorhranka Fleckerova, Chironex fleckeri) je prudko jedovatý druh morskej medúzy, ktorá sa v pobrežných vodách okolo Austrálie vyskytuje v období od októbra do mája. Jej zvon meria spravidla menej ako 20 centimetrov, ale tenké chápadlá, vybavené množstvom páliacich buniek, až niekoľko metrov.

Jed vyvoláva prudkú bolesť, kŕče, dýchacie ťažkosti a môže spôsobiť aj zlyhanie srdca - človeka dokáže štvorhranka usmrtiť v priebehu niekoľkých málo minút. Pri zasiahnutí je nutné poliať poranenie vínnym octom, ktorý je k dispozícii prakticky na všetkých austrálskych plážach, a vyhľadať čo najrýchlejšie lekársku pomoc.

Viac o téme: Medúza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu