Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prvá obeť koronavírusu môže odštartovať katastrofu: Tohto sa lekári boja najviac

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco, File)

BOMBAJ - India eviduje prvú obeť nového koronavírusu už aj v oblasti najväčšieho ázijského slumu v Bombaji. Celkovo ide o druhé úmrtie v niektorom z bombajských slumov. Lekári sa obávajú, že v Dháráví, v ktorom žijú tie najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva, sa nákaza môže začať nekontrolovateľne šíriť, píše spravodajská televízia CNN.

Vedci zistili, ako dlho sa vírus šíri predtým, než máte príznaky: Prekvapivé zdroje nákazy!

Na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus SARS-CoV-2, bol v stredu pozitívne testovaný 56-ročný muž. Zomrel ešte v ten istý deň počas prevozu do nemocnice. "Ľudí, ktorí boli s týmto mužom v kontakte, považujeme za vysoko rizikových a požiadali sme ich, aby ostali v domácej karanténe. Výtery, ktoré sme urobili jeho rodinným príslušníkom a susedom, sme odoslali na testovanie," povedal predstaviteľ miestnej samosprávy Kiran Dighavkar.

Prvá obeť koronavírusu môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Rafiq Maqbool)

Úrady podľa neho obyvateľom Dháráví poskytnú jedlo, pretože kým nebudú mať všetky výsledky testov, oblasť nemôžu opustiť. Lekári sa obávajú najmä nezvládnuteľnej situácie, ktorá by nastala v prípade, ak by sa koronavírus rýchlo rozšíril v jednom z mnohých indických slumov. Tie trpia nedostatkom hygieny alebo tečúcej vody a tisícky ľudí tam žijú doslova hlava na hlave. 

Prvá obeť koronavírusu môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/The Luxury Couple)

V slume Dháráví žije približne milión obyvateľov, pričom hustota obyvateľstva je tam takmer 30-krát vyššia ako v New Yorku. Na jeden kilometer štvorcový je to až 280 000 ľudí.

Viac o téme: IndiaBombajSlumKoronavírusCOVID-19Dháráví
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu