Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci zistili, ako dlho sa vírus šíri predtým, než máte príznaky: Prekvapivé zdroje nákazy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

ATLANTA - Nová správa Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb zverejnila nové dôkazy o tom, že k šíreniu koronavírusu dochádza aj bez toho, aby mal jeho nositeľ nejaké príznaky. Výsledky štúdie realizovanej v Singapure boli publikované v Týždennej správe o chorobnosti a úmrtnosti.

KORONAVÍRUS Geniálna stratégia Islandu v boji s nákazou sa vypláca: Takto ju možno už čoskoro porazia

Sledovanie vývoja ochorenia COVID-19 od 23. januára do 16. marca v Singapure odhalilo sedem modelov s presymptomatickým prenosom. Tento typ prenosu definovaný ako prenos SARS-CoV-2 z infikovanej osoby (zdrojový pacient) na sekundárneho pacienta predtým, ako sa u tohto zdroja vyvinú príznaky. 

Výskum celkovo sledoval 243 prípadov. U 157 z nich bol potvrdený pozitívny nález bez cestovateľskej anamnézy, čiže k nákaze došlo v rámci komunity. Najmenej desať prípadov súviselo práve so spomínaným presymptomatickým prenosom. "Dôkaz takéhoto prenosu v kombinácii s výsledkami z iných štúdií potvrdzuje, že k nákaze dochádza aj pri absencii, resp. pred nástupom symptómov u nositeľov ochorenia," uviedli autori singapurskej štúdie.

Vedci zistili, ako dlho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj keď zatiaľ nie je úplne jasné, ako dlho môže mať prenášač vírus v tele predtým, než sa u neho objavia príznaky, epidemiológovia uvádzajú, že najčastejšie ide o obdobie od jedného do troch dní.  Zaujímavé je aj to, že najmenej dvaja pacienti sa nakazili vírusom počas speváckej skúšky, ďalší bol zasa zaznamenaný medzi dvoma spolubývajúcimi. "K presymptomatickému prenosu môže dôjsť prostredníctvom dýchania, keď sa tvoria kvapôčky, alebo aj nepriamym prenosom. Potvrdilo sa, že zdrojom nákazy je aj reč a iné hlasové činnosti, ako napríklad spev.  Miera nákazy teda úzko súvisí aj s intenzitou hlasu," píše sa v záverečnej správe. 

Vedci zistili, ako dlho
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Štúdia zo Singapuru potvrdila výsledky predošlého výskumu, o ktorom informovali vedci 16. marca. Ten vykonali epidemiológovia z USA, Francúzska, Číny a Hongkongu, keď sledovali viac ako 450 prípadov ochorenia COVID-19 v 53 čínskych mestách. Vtedy prišli k zisteniu, že až desať percent pozitívnych nálezov súviselo s asymptomatickými prenášačmi. 

Členka výskumného tímu, profesorka Lauren Ancel Meyersová z Univerzity v Texase, definovala koronavírus ako "nepolapiteľný" a apelovala na potrebu zavedenia karantény a obmedzovacích opatrení pre verejnosť. "Tento vírus sa šíri ako chrípka, takže musíme rýchlo reagovať, aby sme obmedzili vznikajúcu hrozbu," vyhlásila pred pár týždňami. Zároveň poznamenala, že rozsiahle preventívne opatrenia týkajúce sa izolácie, karantény, zatvorenia škôl, cestovných obmedzení sú opodstatnené, pretože eliminujú možnosť presymptomatického prenosu.

Viac o téme: NákazaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu