Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Britská kráľovná sa prihovorí národu: Zdôrazní nutnosť sebadisciplíny a odhodlania

Britská kráľovná Alžbeta II.
Britská kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. v dnešnom špeciálnom posolstve verejnosti zdôrazní nutnosť sebadisciplíny a odhodlania pri zvládaní koronavírusovej krízy. Dnes o tom informovala spoločnosť BBC, ktorej redakcia má predtočenú nahrávku k dispozícii.

Panovníčka takto vystupuje iba v zriedkavých prípadoch. V prejave vyjadrí sústrasť so zármutkom, bolesťou a finančnými ťažkosťami, s ktorými sa stretáva britská verejnosť. Poďakuje tiež za nasadenie pracovníkom štátneho zdravotníckeho systému NHS a zdôrazní úlohu jedinca pri riešení krízy. "Hovorím k vám v čím ďalej, tým zložitejšej dobe. Dobe narušenia života našej krajiny: narušenia, ktoré mnohým spôsobilo zármutok, finančné ťažkosti a ohromné zmeny v každodennom živote nás všetkých," oznámi podľa BBC kráľovná.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

"Dúfam, že v nasledujúcich rokoch bude každý schopný byť hrdý na to, ako sa tejto výzve postavil. A že tí, ktorí prídu po nás, povedia, že Briti tejto generácie boli silnejší ako inokedy. Že vlastnosti ako sebadisciplína, tiché a úprimné odhodlanie aj pocit spolupatričnosti naďalej charakterizujú túto krajinu." Prejav bude odvysielaný v televízii, rádiu a na sociálnych sieťach o 20:00 miestneho času (21:00 SELČ). Má za cieľ ľudí zjednotiť a dať im pocit istoty, uviedol kráľovský spravodajca BBC Nick Witchell s tým, že nahraný bol "v úzkej spolupráci s Downing Street", teda britským premiérom Borisom Johnsonom, ktorý sa stále zdržiava v karanténe po tom, čo sa nakazil koronavírusom.

Británia doteraz podľa dát Univerzity Johnsa Hopinsa zaznamenala takmer 42.500 prípadov nákazy. Viac ako 4300 ľudí chorobe COVID-19 podľahlo, pričom najmladšou obeťou bolo päťročné dieťa. Medzi zosnulými sú podľa oznámenia odborov aj traja vodiči autobusov londýnskeho dopravného podniku a dvaja mechanici. Nakazili sa pravdepodobne ešte pred vyhlásením vládneho odporúčania vychádzať len v najdôležitejších prípadoch. Nové opatrenia na ochranu vodičov zahŕňajú pravidelné dezinfekcie vozidiel, umiestnenie ochranných skiel okolo kabíny vodiča a zákaz cestujúcim sedieť na sedadlách v ich blízkosti.

Viac ako 13 ľudí, ktorí v uplynulých týždňoch zomreli v dome s opatrovateľskou službou v škótskom Glasgowe, podľa vedenia tohto zariadenia zrejme podľahli nákaze koronavírusom. Testovaní neboli, pretože ich nikto nepreviezol do nemocnice. Nakazení boli tiež dvaja členovia personálu a museli byť hospitalizovaní. Oficiálne zverejňované denné čísla obetí epidémie v Británii nezahŕňajú úmrtia v domovoch s opatrovateľskou službou, lebo tie sa sčítajú zvlášť a zverejňované sú len raz týždenne.

Viac o téme: PrejavOdhodlanieKoronavírusKráľovná Alžbeta II.COVID-19Sebadisciplína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu