Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

FOTO z CT vyšetrenia ukázali, čo nový KORONAVÍRUS dokáže urobiť s pľúcami nakazeného

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Radiology (RSNA Journal))

TONGJI - Lekárske vyšetrenia ľudí trpiacich na COVID-19 môžu odhaliť, ako vírus napáda pľúca. Problémom je, že vírus infikuje pľúca skutočne špecifickým spôsobom a lekári ho mnohokrát odhalia až na základe CT vyšetrenia či po smrti nakazených. Prvé snímky napadnutých pľúc uverejnili lekári z nemocnice Tongji v čínskom meste Wuhan, kde sa nový koronavírus po prvýkrát objavil.

Infekcia COVID-19 je záhadou dokonca aj pre lekárov. V odbornom časopise Radiology boli zverejnené snímky pľúc, ktoré napadol nový typ koronavírusu SARS-CoV-2. Vyhotovili ich lekári z nemocnice Tongji vo Wuhane, hlavnom a prvotnom ohnisku nákazy. Jasným náznakom infekcie je podľa nich mliečny zákal, ktorý pripomína kusy rozbitého skla v pľúcach. 

CT snímky 29-ročného muža nakazeného vírusom SARS-coV-2. Žlté šípky ukazujú na mliečny zákal v bilaterálnych dolných pľúcnych lalokoch
Zobraziť galériu (2)
CT snímky 29-ročného muža nakazeného vírusom SARS-coV-2. Žlté šípky ukazujú na mliečny zákal v bilaterálnych dolných pľúcnych lalokoch  (Zdroj: Facebook/Radiology (RSNA Journal))

Ten dokazuje, že vzdušné priestory v pľúcach sa plnia kvapalinou a hrozí kolaps pľúcnych alveol. Alveoly sú malé vzduchové vaky, ktoré vymieňajú molekuly kyslíka a oxidu uhličitého v krvi. Tento mliečny zákal na snímkach sa šíri po celých pľúcach. Ide o jedinečný a neobvyklý jav, ktorý nenastáva pri rôznych iných infekčných či pľúcnych ochoreniach. Odborníci dokážu pri pohľade na tvar zákalu identifikovať jednotlivé prípady COVID-19. 

Čínski vedci vo svojej štúdii pozorovali viac ako tisíc pacientov s pľúcnymi problémami a zistili, že vyšetrenie počítačovou tomografiou bolo pri odhaľovaní COVID-19 účinnejšie než reverzná transkriptáza PCR. Reverzná transkriptáza je laboratórny test, ktorý sa používa na rozšírenie a premenu sekvencií DNA a RNA.

Láska a sex v čase KORONAVÍRUSU: Týmto intímnym praktikám sa určite vyhnite!

Ďalšia štúdia podrobne skúmala 44-ročného muža, ktorý pracoval na trhu s morskými plodmi Huanan vo Wu-chane. Tento trh sa považuje za ohnisko nákazy, kde sa vírus dostal zo zvierat do tela človeka. Vo februári 2020 lekári mužovi diagnostikovali ťažkú pneumóniu a syndróm akútnej respiračnej tiesne. Po vylúčení ďalších patogénov mu lekári diagnostikovali COVID-19, muž do týždňa umrel. Aj jeho CT pľúc zobrazovalo nepravidelné stopy mliečneho zákalu v tvare kusov skla. 

Viac o téme: PľúcaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu