Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Preťažení obchodníci vyzývajú zákazníkov: Nakupujte s mierou a dodržujte TIETO zásady

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

BRATISLAVA - Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) v mene svojich členov (Billa, dm drogerie markt, Kaufland, Lidl, Metro, Terno a TESCO) vyzýva zákazníkov, aby pri nákupoch zohľadňovali svoje reálne potreby a nakupovali s mierou.

Aktuálne je podľa SAMO dôležité najmä ohľaduplné správanie sa k sebe navzájom, čo pomáha aj obchodníkom v efektívnejšom zásobovaní obchodov tovarom a následne aj jeho dokladaní do regálov. Potravín a drogériového tovaru v obchodoch a na skladoch je podľa aliancie dostatok, vyzýva preto všetkých na pokoj a rozvahu aj pri ich nákupe.

"My, členovia SAMO v spolupráci so svojimi dodávateľmi, robíme všetko pre to, aby sme zvládli zvýšený dopyt spotrebiteľov po potravinách a drogériovom tovare. Neustále monitorujeme situáciu a spolupracujeme s kompetentnými štátnymi orgánmi a úradmi verejného zdravotníctva, aby sme zabezpečili dodržiavanie ich odporúčaní," ubezpečila aliancia.

Preťažení obchodníci vyzývajú zákazníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Ak niečo v obchode niečo chýba, ide len o krátkodobý výpadok

Napriek každodennému úsiliu viac ako 30-tisíc zamestnancov sietí členov, za čo im patrí obrovské uznanie a vďačnosť, je prirodzené, že pri nárazovom dopyte sa môže stať, že dočasne je niektorý tovar či produkt nedostupný.

"Chceme však ubezpečiť zákazníkov, že v takýchto prípadoch ide len o krátkodobý výpadok produktov súvisiaci s časom potrebným na doplnenie tovaru (priebežná objednávka od výrobcu, hľadanie alternatívnych dodávateľov, dodanie, doloženie tovaru na pult). Spolu s výrobcami a dodávateľmi potravín a drogériového tovaru vyvíjame maximálne úsilie, vďaka čomu sa nám darí dostatočne zásobovať predajne a obchody, za čo chceme poďakovať aj všetkým ľuďom pracujúcich pre našich dodávateľov," ubezpečila aliancia.

Preťažení obchodníci vyzývajú zákazníkov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Členovia SAMO ubezpečili, že okrem každodenného zabezpečovania dostatočného množstva potravín a drogériového tovaru venujú osobitnú pozornosť bezpečnosti svojich zamestnancov, a tiež zákazníkov.

"Prijímame všetky potrebné opatrenia, aby sme eliminovali možné riziko prenosu koronavírusu na minimum. A chceme všetkých ubezpečiť, že členovia SAMO dodržiavajú prísne hygienické štandardy, ktoré sme v tejto mimoriadnej situácii ešte zintenzívnili. Všetci naši kolegovia sú zaškolení a vedia, aké pravidlá na ochranu pred rizikom nákazy majú dodržiavať," uzavrela aliancia moderného obchodu.

Predajne Terno a Kraj oddnes do 27. marca skracujú otváracie hodiny. Počas pracovných dní budú otvorené do 19.00 h, v sobotu do 15.00 h a v nedeľu zatvorené. Vstup do predajní s rúškom bude kontrolovať zamestnanec bezpečnostnej služby.

Ako nakupovať?

SAMO zároveň žiada zákazníkov, aby v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami zavedenými pre nový koronavírus dodržiavali v obchodných prevádzkach isté normy správania sa. Tých, ktorí rúško nemajú, žiada, aby použili vreckovku, šál alebo akýkoľvek materiál na ochranu nielen seba, ale aj ostatných. "Pri nakupovaní dbajte na odporúčania zdravotníkov. Ani počas nakupovania sa nedotýkajte tváre, najmä pier, nosa a očí. Ak máte kašeľ alebo nádchu, zakryte si, prosím, ústa a nos lakťom alebo vreckovkou a vreckovku vyhoďte do koša. Na ľudí v obchode, prípadne na jedlo a iné výrobky, prosím nekašlite a nekýchajte. Nenaberajte čerstvé výrobky (najmä pekárske) holými rukami, ale prosím, používajte jednorazové rukavice, vrecká alebo kliešte," dodal Krajčovič.

Okrem toho odporúča, aby ste sa vyhli nákupom v čase špičky. Je lepšie, ak necháte deti doma a nákup urobíte sami. Nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete, pretože prehnaným zásobovaním sa ohrozíte dennú dostupnosť tovaru pre iných. Počas nákupu je podľa jeho slov potrebné dodržiavať bezpečnostnú vzdialenosť pri obslužných pultoch i pri platení. "Odporúčame platby bezhotovostným stykom, je to rýchlejšie a pohodlnejšie. Ak je možné, použite samoobslužné pokladnice," zdôraznil.

Viac o téme: NákupySlovenská aliancia moderného obchodu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu