Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

PREDPOVEĎ počasia na jar: Experti v tom majú jasno, očakávajte nárast teploty!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

Podľa Svetovej meteorologickej organizácie budú na celom svete v nasledujúcich mesiacoch rásť teploty. Experti v globálnom meradle očakávajú v tomto smere nadpriemerné hodnoty, čo môže spôsobiť drastické otepľovanie pôdy. Vinníkmi tejto rapídnej zmeny sú zmeny klímy, žiadne El Niño alebo La Niña za to nemôže.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) publikovala správu, v ktorej zverejnila predpoveď počasia na tohtoročnú jar. Uvádza sa v nej, že veľkú časť sveta zasiahne mimoriadne teplé počasie. Nespôsobí ju ale fenomén El Niño, ale klimatické zmeny. El Niño je prírodný jav v Tichomorí, ktorý zapríčiňuje teplotné nárasty a silné dažde, povodne či naopak extrémne sucho. 

PREDPOVEĎ počasia na jar:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníci z WMO uviedli, že v mesiacoch od marca do mája je až 60-percentná pravdepodobnosť, že k nárastu teplôt dôjde prirodzene. Zato je ale len 35-percentná šanca, že to zapríčiní El Niño a mizivá päťpercentná pravdepodobnosť, že vinníkom bude ďalší klimatický fenomén La Niña. "Dokonca aj neutrálne mesiace sú v súčasnosti teplejšie než v minulosti, pretože teplota vzduchu a oceánov sa v dôsledku zmeny klímy zvyšuje," prezradil generálny tajomník OSN Petteri Taalas. 

PREDPOVEĎ počasia na jar:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Doteraz najteplejším rokom v histórii meraní bol rok 2016, kedy došlo ku kombinácií globálneho otepľovania a El Niña. Rok 2019 je druhým najteplejším, a to aj napriek tomu, že nedošlo k pôsobeniu El Niña. "Práve sme zažili najteplejší január. Znamenia varujúce pred klimatickými zmenami sú momentálne také jasné, akoby pochádzali priamo od prírody," poznamenal Taalas. Klimatická kríza skutočne existuje. Dôkazom sú napríklad rozsiahle povodne v Británii alebo devastačné požiare v Austrálii. Vedci tvrdia, že požiare vyvolala drastická zmeny klímy.

Viac o téme: JarGlobálne otepľovanieKlimatické zmenyPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu