Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počasie potrápi celé Slovensko: Pozor na silný vietor, ale aj na snehové jazyky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Silný vietor, sneženie a snehové jazyky počas pondelka potrápia veľkú časť Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal výstrahy prvého stupňa. Meteorológovia o tom informujú na svojom webe.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre Trenčiansky, Košický, Nitriansky, Trnavský a Prešovský kraj až do večerných hodín. SHMÚ ojedinele očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť okolo 45 kilometrov za hodinu alebo v nárazoch rýchlosť 65 až 70 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," upozorňujú meteorológovia.

Sneženie a rovnako snehové jazyky a záveje sa dotknú niektorých okresov Prešovského a Žilinského kraja. Meteorológovia ojedinele očakávajú výskyt sneženia, pri ktorom spadne okolo desať centimetrov nového snehu. Tvorba snehových jazykov a závejov zasa predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity.

Počasie potrápi celé Slovensko:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V horách aj pod horami sa opäť rozfúkal silný vietor

V popradskom okrese dnes platí výstraha pred silným vetrom, ktorý v nárazoch dosiahne rýchlosť 65 – 70 km za hodinu. Výstraha 1. stupňa platí do pondelkovej 18:00 hodiny. Táto rýchlosť vetra predstavuje podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu možné nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V popradskom okrese spadlo do pondelkového rána do 10 centimetrov nového snehu. Meteorológovia z tohto dôvodu varujú aj pred snehovými jazykmi a závejmi. Ich tvorbu očakávajú v popradskom okrese v polohách od 800 metrov. Výstraha 1. stupňa platí do pondelkovej 18:00 hodiny. Aj keď je výskyt snehových jazykov a závejov v tejto ročnej dobe a oblasti bežný, predstavujú možné nebezpečenstvo pre dopravu, a môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Všetky sledované úseky ciest sú zjazdné

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na Slovensku sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až vlhký, miestami mokrý. Slovenská správa ciest na svojej stránke upozorňuje vodičov na nárazový vietor v oblasti Levoče a horského priechodu Branisko.

Cesty I. II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký, miestami mokrý, iba v okrese Tvrdošín na cestách III. triedy v oblasti Trstenej a na ceste II/584 Podbiel - Huty je miestami vrstva kašovitého snehu do 1 až 2 cm. Horské priechody (HP) na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez HP Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Viac o téme: PočasieSneženieVietor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu