Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Keď budete jesť TOTO ovocie, budete nielen zdravší a chudší, ale aj krajší, ukázala štúdia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM – Viete, aké letné ovocie je nielen chutné, šťavnaté a hasí smäd, ale robí dobre aj nášmu organizmu a je elixírom krásy, ktorý robí pleť žiarivejšiu? Odpoveď na túto otázku priniesol taliansky denník Corriere della Sera, ktorý sa odvoláva na vedcov.

Ide o broskyne. Medzi ich najdôležitejšie plusy patrí, že napomáhajú dobrému tráveniu. Je to vďaka vláknine, priemerná broskyňa totiž zaistí takmer desať percent dennej potreby organizmu. Pomáhajú proti zápche, chránia tráviacu sústavu, prispievajú tiež k znižovaniu hladiny cukru v krvi. Broskyne navyše obsahujú probiotiká nevyhnutné pre črevné baktérie.

Broskyne sú nielen plné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: photl.com)

Sú zdrojom vitamínov C a A

Majú vysoký obsah vitamínu C (viac ako 15 percent dennej potreby), ktorý je nevyhnutný pre rast a fungovanie mnohých imunitných buniek, a vitamínu A (desať percent odporúčanej dennej spotreby), ktorý pomáha slizniciam dýchacej sústavy, ktoré vytvárajú ochrannú bariéru pred choroboplodnými zárodkami. Vďaka prirodzeným antibakteriálnym vlastnostiam broskýň je toto ovocie významným spojencom imunitného systému.


Čítajte aj: Dvadsať faktov o zdravom stravovaní, ktoré ste sa v detstve naučili zle: Číslo 14 je hotová bomba!


Sú elixírom mladosti a krásy, pomáhajú aj zraku

Broskyne sú tvorené z viac ako 85 percent vodou a sú tak skutočným elixírom mladosti pre pleť. Okrem toho, že obsahujú antioxidanty, sú bohaté na beta karotén, ktorý chráni pleť pred škodlivými účinkami slnka a dodáva jej žiarivosť. Obsah vitamínu C, ktorý prispieva k tvorbe kolagénu, zlepšuje elastickosť pleti.

Medzi mnohými inými vlastnosťami vitamín A tiež prospieva zraku. Jeho nedostatok vedie k chorobe známej ako xeroftalmia, vysychanie spojovky a rohovky oka, ktorá môže poškodiť zrak a spôsobiť nočnú slepotu. Luteín a zeaxantín z broskýň pomáhajú chrániť sietnicu a môžu znížiť riziko vzniku maskulárnej degenerácie a šedého zákalu.

Olej z marhuľových jadier
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Znižujú riziko rakoviny a obezity

Broskyne tiež môžu znižovať riziko rakoviny. Jedna štúdia preukázala, že antioxidanty, ktoré broskyne obsahujú, bránia rastu a šíreniu zhubných buniek, najmä pokiaľ ide o rakovinu prsníka.

Nedávny výskum ukázal, že bioaktívne látky obsiahnuté v broskyniach majú protizápalové vlastnosti a pôsobia proti obezite. Majú schopnosť regulovať hladinu cukru a inzulínu v krvi. To spolu s vysokou koncentráciou vlákniny a vody robí z broskýň prostriedok, ako držať váhu pod kontrolou.

Antioxidanty obsiahnuté v broskyniach bojujú s oxidačným stresom, v podstate nerovnováhou medzi produkciou voľných radikálov, ktoré škodia bunkám, a medzi schopnosťou organizmu čeliť ich škodlivým účinkom. To je jedným z faktorov prispievajúcich k neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Alzheimer.

Broskyne tiež upravujú krvný tlak a chránia telo pred nafúknutím. Tu hrá zásadnú úlohu draslík, ktorý pôsobí ako prírodné diuretikum a prispieva k odbúravaniu nadmerného sodíka. Tým umožňuje zmierňovať krvný tlak na srdce a tepny.

Viac o téme: OvocieBroskyneElixír mladostiKrásna pleť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu