Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ZOZNAM vecí, ktoré kozmonauti nechali na Mesiaci: Z niektorých budete poriadne prekvapení

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Misie na Mesiac, ktoré sa začali pred päťdesiatimi rokmi, urobili z jeho povrchu nielen výskumné pracovisko, ale aj skládku odpadu. Nedávne päťdesiate výročie prvého vstupu človeka na Mesiac sa tak stalo skvelou príležitosťou na zverejnenie nelichotivej štatistiky týkajúcej sa zoznamu predmetov, ktoré si našli na povrchu satelitu Zeme druhý domov.

Keď Neil Armstrong predniesol známy výrok o obrovskom kroku pre ľudstvo, zrejme nepredpokladal, že na povrchu vesmírneho telesa, na ktorý práve vstúpil, bude po niekoľkých desaťročiach dôkazov o prítomnosti ľudí až priveľa. Odpad sa dokonca na Mesiaci ocitol ešte skôr, ako naň vstúpila ľudská noha. V roku 1959 naň totiž dopadla sovietska raketa. Posádky vesmírneho programu Apollo mali za úlohu priniesť na Zem vzorky skál, čo značne navýšilo hmotnosť lunárneho modulu a tak tam astronauti zanechali okrem diskutabilne vejúcej americkej vlajky aj rôzne predmety. Odpadovú zbierku tvorí okrem iného aj dvanásť kamier, dvanásť párov topánok, ďalekohľad, dve golfové loptičky, nožničky na nechty či dokonca Biblia, ktorú tam nechal astronaut Apollo 15 James Irwin. 

Apollo - Stratené záznamy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Discovery Chanel)

Pribúdajúce misie úmerne rozširovali aj rôznorodosť odpadu. Ten zahŕňa napríklad 96 vreciek naplnených biologickými výlučkami pochádzajúcimi zo všetkých vylučovacích otvorov ľudského tela. Ide však iba o zlomok z odhadovaných dvesto ton odpadu, ktorý skončil na Mesiaci za posledných päť desaťročí. Na jeho povrchu sa nachádzajú aj nepoužívané roboty či časti kozmických lodí a lunárnych telies s kompletným technickým vybavením. V mesačnom prachu sú navždy pochované zvyšky nosných rakiet Saturn a trosky kozmických lodí, ktoré sa rozpadli alebo boli úmyselne zničené na konci jednotlivých misií.

ZOZNAM vecí, ktoré kozmonauti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Desať vecí, ktoré neviete o Neilovi Armstrongovi: Takúto hudbu počúval počas letu na Mesiac

Našli by ste tam aj tucet sovietskych sond Luna zo 60. rokov a takmer dvojnásobný počet techniky z amerických programov Rangers, Lunar Orbiters, Surveyors. Zbierku dopĺňajú najmenej štyri japonské kozmické lode a roboty z Európy, Číny a Indie. Posledné exempláre pribudli začiatkom tohto roka počas prvej súkromnej izraelskej misie Aerospace Industries Beresheet, ktorej zlyhali gyroskopy a nedokázala pristáť.

Viac o téme: ApolloOdpadMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu