Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Chcete schudnúť? Odborníci radia, stačí robiť každý deň tú najjednoduchšiu vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RÍM - Ako chudnúť pomocou spánku? Môže stačiť hodina a pol naviac, aby sme zhodili nejaké tie kilá a odolávali pokušeniu pustiť sa do jedla škodlivého pre našu líniu. Nestačí spať v noci šesť a pol hodiny, je potrebných najmenej osem hodín alebo osem a pol, píše taliansky denník La Repubblica.

Nedostatok spánku je už známym faktorom prispievajúcim k riziku vzniku obezity, pretože dochádza k vykoľajeniu tvorby hormónov regulujúcich chuť na jedlo. Britskí odborníci prispeli svojim dielom k pochopeniu mechanizmu, ktorý znamená súvislosť medzi spaním a hmotnosťou. Ľudia, ktorí spia viac, vykazujú menší záujem o sladké jedlá a sacharidy. Presnejšie povedané - ten, kto viac spí, si vyberá počas dňa zdravšie pokrmy a denne zje v priemere o desať gramov tuku menej než ten, kto spí málo. 

"Predĺžený spánok vedie k redukcii spotreby skrytých cukrov, čiže tých, ktoré sa v priemysle pridávajú do jedla, cukrov obsiahnutých v mede, sirupoch a džúsoch. Z toho vyplýva, že jednoduchá zmena životného štýlu môže skutočne dopomôcť tomu, aby sme jedli zdravšie," uvádza doktorka Wendy Hallová. 

Chcete schudnúť? Odborníci radia,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci uskutočnili štúdiu s 21 dobrovoľníkmi, ktorí spali menej ako sedem hodín za noc. Ľudia, ktorí sa zúčastnili pokusu, dostali inštrukcie, ako zmeniť návyky tak, aby dlhšie spali. Medzi rady, ktoré dostali, patrilo odoberať sa do postele vždy v rovnakú hodinu a predtým sa snažiť relaxovať či pred spaním nepiť kávu a nekonzumovať nevhodné jedlá.

V priebehu štúdie, ktorej realizácia trvala jeden týždeň, sa účastníkom v priemere podarilo dosiahnuť nočný spánok dlhší o hodinu a pol. A podľa denníka o stravovaní, ktorí si viedli, sa koncom týždňa ukázalo, že v porovnaní so začiatkom pokusu jedli menej cukrov a sacharidov. Naopak, žiadna zmena nebola zaznamenaná u kontrolnej skupiny, ktorá počet hodín spánku nezvýšila. "Doba a kvalita spánku sú prvky, ktoré predstavujú zvýšený záujem pre verejné zdravie a sú označované za rizikové faktory pre najrôznejšie ochorenia," skonštatoval šéf výskumu Haya Al Khatib. Výskumníci preukázali, že spacie návyky môžu byť u zdravých dospelých jedincov relatívne ľahko upravené. 

Odborníci radia, kašlite na diéty: Ak dodržíte týchto 12 krokov, zaručene schudnete

Ďalším rizikovým faktorom pre obezitu zrejme môže byť aj to, keď muži jedia sami. Nedávna štúdia Soulskej univerzity ukázala, že muži, ktorí jedia osamote, majú o 45 percent vyššie riziko obezity a sú viac vystavení nebezpečenstvu vysokého krvného tlaku a cholesterolu. Podobný jav možno pozorovať i u žien, ale u mužov sú tieto údaje priam alarmujúce. Vedci sledovali 7725 dospelých, ktorých sa pýtali, ako často jedia sami. Tí, ktorí tak robili pravidelne, na tom boli rozhodne horšie než tí, ktorí stôl s niekým zdieľali. Samotári majú nezdravé stravovacie návyky, jedia rýchlo a vyberajú si mastné a kalorické jedlá. 

Chcete schudnúť? Odborníci radia,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci sa sústredili predovšetkým na to, s akou pravdepodobnosťou (asi 64 percent) muži trpia metabolickým syndrómom (súhrn rizikových faktorov alebo chorôb, ktoré sa často vyskytujú spoločne a ktoré vedú k predčasným komplikáciám zdravotného stavu). U žien, ktoré jedli samy, bola pravdepodobnosť vzniku tohto syndrómu len 29 percent. Jesť v dobrej spoločnosti je teda zdravý zvyk. A srdce nám za to poďakuje. 

Viac o téme: SpánokChudnutie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu