Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Lietadlo s najväčším rozpätím krídel na svete uskutočnilo svoj prvý let

(Zdroj: TASR/AP Photo/Matt Hartman)

LOS ANGELES - Lietadlo s najväčším rozpätím krídel na svete vzlietlo v sobotu po prvý raz z Mohavskej púšte v americkom štáte Kalifornia. Lietadlo je vyrobené z uhlíkových vláken a zostrojila ho spoločnosť Stratolaunch Systems medzitým už zosnulého spoluzakladateľa firmy Microsoft Paula Allena.

Dvojtrupové lietadlo s prezývkou Roc má rozpätie krídel 117,3 metra a poháňa ho šesť prúdových motorov. Po štarte z testovacieho letiska Mojave Air and Space Port zostalo lietadlo vo vzduchu viac než dve hodiny a následne bezpečne pristálo. Na zemi ho privítali stovky jasajúcich ľudí, informuje tlačová agentúra Reuters.

Lietadlo dosiahlo maximálnu rýchlosť 304 kilometrov za hodinu a výšku 5,1 kilometra. Zámerom sobotňajšieho letu bolo otestovať výkon a správanie sa lietadla, ako aj kvality jeho riadenia. Lietadlo je navrhnuté na zhadzovanie nosných rakiet a iných vesmírnych zariadení vo výške približne desať kilometrov nad zemou.

Stratolaunch Systems hodlá v nadchádzajúcich rokoch profitovať z vyššieho dopytu po zariadeniach, ktoré sú schopné umiestniť družice na obežnú dráhu Zeme. Jej konkurentmi v tejto oblasti sú aerokozmické spoločnosti SpaceX, Virgin Galactic a United Launch Alliance (ULA) - partnerstvo firiem Boeing a Lockheed Martin.

Stratolaunch Systems plánuje použiť Roc na zhodenie prvých vesmírnych nosných rakiet najskôr na budúci rok. Stanica BBC uvádza, že ak budú takéto projekty úspešné, pôjde o lacnejší spôsob dopravovania objektov do vesmíru, než aký momentálne poskytujú rakety odpaľované z pozemských kozmodrómov.
 

Viac o téme: LietadloStratolaunch SystemsRoc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu