Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladík išiel na vyšetrenie mechúra: Zámena diagnózy, odchádzal so znetvoreným penisom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LEICESTER - Nemenovaný pacient podstúpil v nemocnici v anglickom Leicesteri cystoskopiu, čiže vyšetrenie močového mechúra. Došlo však k zámene diagnózy, v dôsledku čoho lekári mužovi odstránili predkožku z penisu. Ide o jeden z ôsmich "never eventov", ktoré sa v priebehu minulého roka stali v leicesterskej nemocnici.

Takzvaný "never event" je termín, ktorý sa používa v medicíne. Ide o vážny omyl zo strany lekárov, ktorý nastáva aj napriek použitiu adekvátnych a bezpečných medicínskych procedúr, a ktorému sa dalo predísť. Príkladom je aj mladík, ktorému lekári namiesto vyšetrenia močového mechúra odstránili predkožku z penisu, informoval denník Leicester Mercury. 

V snahe predísť takýmto udalostiam vydáva britská Národná zdravotnícka služba zoznamy a definície never eventov. V období od 1. apríla 2018 do 31. januára 2019 sa podľa dostupných údajov vyskytlo 423 lekárskych omylov. Medzi ne patrí napríklad laserová operácia nesprávneho, zdravého oka či odstránenie vaječníkov namiesto ich zachovania. Ďalším príkladom je vykonanie kolonoskopie na nesprávnom pacientovi. Ani incidenty, keď pacient dostane nesprávnu krvnú skupinu, nie sú výnimočné.

Viac o téme: PenisPochybenie lekárovNever event
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu